Nem az országcsonkításra, hanem az I. világháborúra emlékezünk jövőre

Miközben például román barátaink már gőzerővel készülnek a trianoni békediktátum 100. évfordulójára, a magyar(országi) megemlékezés kezd egy egészen különös irányba fordulni.

Emlékezetes, több mint két évvel ezelőtt kezdeményezte a Jobbik, hogy 2020 legyen Trianon-emlékév. Az összmagyarság számára szimbolikus jelentősége mellett praktikus okai is voltak a javaslatnak. Ugyanis annak mindenki számára világosnak kellett – volna – lennie, hogy ami számunkra tragédia (országcsonkítás), az a szomszédos (gazdasági partner) országok számára örömünnep, viszont ha nem sikerül Európa közvéleménye előtt sem rámutatni a hazánkat ért történelmi igazságtalanságra, nagyjából az egész nemzetieskedést is elhagyhatnánk már.

Mindenesetre lett volna idő a felkészülésre, a programok, a forgatókönyvek megvalósítására; azonban a még erősen felvizezett összetartozás éve – végül ezt a kormánypárti javaslatot fogadta el a Parlament – körül sem alakult ki eddig semmilyen konszenzus.

A jobbikos Bencsik János írásbeli kérdéssel fordult Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez, hogy kiderüljön,

  • hogy áll az összetartozás évének szervezése,
  • illetve mely régiókban milyen programokkal készülnek, és ezek milyen kapcsolatban állnak egymással,
  • valamint hogy milyen költségvetési háttere van az emlékévnek, és ezt milyen forrásból biztosítják.

A levelet azonban nem Semjén, és még csak nem is az illetékesnek kinevezett Kásler Miklós humánminiszter válaszolta meg, hanem Rétvári Bence államtitkár tolmácsolta a kormány álláspontját. Rétvár Bence azontúl, hogy durván személyeskedett, konkrét számokkal, tervekkel nem szolgált.

Ugyanakkor sikerült tovább erősítenie azt a gyanút, hogy az Orbán-kormány igyekszik elmismásolni a 2020-as megemlékezéseket. Mint írta:

“a Kormány részéről úgy tekintünk a nemzeti összetartozás évére, mint ami az I. világháborús centenáriumi eseménysorozat utolsó éve”.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Makóról Vásárhelyre viszik a súlyos covidos betegeket

Tekintettel arra, hogy COVID intenzív részleg jelenleg Hódmezővásárhelyen működik, így a makói telephelyünkön ellátott beteg állapotromlása esetén, amennyiben a beteg állapota potenciálisan intenzív terápiás ellátást igényel, úgy Hódmezővásárhelyre kerülnek átszállításra – olvasható a kórház honlapján a tájékoztatás, melyet Dr. Kallai Árpád főigazgató írt alá.

Tovább »

Jakab: a szabadságharcosnál tele lett a gatya

Úgy rögzítette az üzemanyagárat 480 forinton, hogy egy újjal nem nyúlt az adókhoz. A szabadságharcosnál tele lett a gatya. Kell a pénz, kell az adó,  hogy legyen miből kifizetni a 13.havi nyugdíjat – reagált a Jobbik elnöke a miniszterelnök reggeli rádióinterjújára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jakab: a szabadságharcosnál tele lett a gatya

Úgy rögzítette az üzemanyagárat 480 forinton, hogy egy újjal nem nyúlt az adókhoz. A szabadságharcosnál tele lett a gatya. Kell a pénz, kell az adó,  hogy legyen miből kifizetni a 13.havi nyugdíjat – reagált a Jobbik elnöke a miniszterelnök reggeli rádióinterjújára.

Tovább olvasom »