Nem nyomoz a rendőrség a tízszeres áron vett kínai ,,csodamasina” miatt

Elutasította a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya, hogy nyomozzon a feltehetően túlárazva vásárolt maszkgyártó gépek ügyében a 444 cikke szerint.

Hadházy Ákos tett feljelentést hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja miatt. Kínából vásároltunk több mint 220 millió forintért automata maszkvarró gépet, amit aztán a sátoraljaújhelyi börtönben állítottak üzembe. Az Orbán Viktor által közzétett videóban elhangzott az is, hogy a „kínai csodamasina” egy hónap alatt 2,8 millió maszkot tud előállítani.

Hadházy aztán többször rákérdezett a Büntetés-végrehajtásnál az eddig készített maszkok számára. Legutóbb kiderült, időarányosan az ötmillió helyett csak 890 ezret sikerült elkészíteni. A BVOP azzal magyarázta a különbséget, hogy az egy gépsorra bemondott adat valójában a teljes kapacitásra érvényes. Pedig a videóban ez még a gépsorra vonatkozóan hangzott el.

A magyar kormány megbízásából eljáró cég a gépet 216 millió forintért szerezte be tavaly tavasszal. Két egymástól független üzletember viszont állította, ugyanebben az időszakban ekkora, illetve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépre is olcsóbb ajánlatot kaptak. Egyikük például dokumentumokkal mutatta be, Kínából egy percenként száz maszkot gyártó gépre húszmilliós ajánlatot kapott.

A hűtlen kezelés miatti nyomozást mégis elutasították, ezzel az indoklással:

„A feljelentéshez csatolt adásvételi keretszerződés tárgyát képező maszkgyártó gépsor ára nem hasonlítható össze az internetről letöltött és a feljelentéshez mellékelt, hasonló funkciójú és teljesítményű gépsorok ellenértékével, valamint ugyancsak a feljelentéshez csatolt, a Babosi Mérnökiroda Kft. részére adott, maszkgyártó gépsorra vonatkozó árajánlatban közölt összeggel. A világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult, a megelőzéshez és védekezéshez szükséges eszközök, berendezések iránti kereslet jelentős mértékben megnövekedett, ami az árak emelkedését idézte elő.”

Az eredeti feljelentéshez Hadházy később feljelentés.-kiegészítést fűzött. Megtudta ugyanis, hogy BVOP  a saját honlapján árulta el, hogy egy másik börtönükbe, a kiskunhalasiba két darab, a sátoraljaújhelyi kapacitásának kétszeresére képes maszkgyártó gépet vettek ugyanakkor, darabonként 23 millióért, vagyis a sátoraljaújhelyi ár tizedééért. A rendőrség azonban ennek ellenére sem nyomozott.

A költségvetési csalásra vonatkozó feljelentést mindenesetre a rendőrök továbbirányították a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink