Népszerű a kiszombori kukorica-útvesztő éjszaka is

A kukoricatábla 130×430 méteres, 55.000 m². 350 ezer kukoricatőt ültettek, amiből 70 ezret kivágtak az útvonalak miatt. Aki ki akarja próbálni, az augusztus 20-ig teheti meg.

1718-19 körül szinte újjáalapították a települést, mert a török alatt kihalt vidék volt. Ez a császárhoz tartozott, de engedték 20 magyar családnak a letelepedést. Jórészt csak a rotunda volt itt és a Maros ártere. Erre a 300 éves évfordulóra emlékezünk, ezt jelképezi az útvesztő. A motívumok között van kunyhó, bogrács, kocsi – mesélte Bajnóczi János. A működtető Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör alelnöke úgy látja, már népszerűbb az éjszakai útvesztőzés, mint a nappali. Hétvégén este 7-8 óra körül jönnek, amikor már nincs annyira meleg.

Endrész Erzsébet elnöktől megtudtuk, hogy eddig közel 2 ezer látogatói létszámot regisztráltak. Az ország minden részéről jöttek, sokan ismerik és van aki már visszajár. Hozzátette, ugyanakkor az idei időjárás és a szúnyogok visszafogták a látogatókat. Továbbá az eső a kivágást is nehezítette – egyébként 120 munkaórát töltöttek el a tervezéssel és a kivágással. Erre jön még a kitelepülés és maga az üzemeltetés. Elárulta, hogy idén is van több támogató, jelentkeztek újak is, például a nagy múltú Rónay család leszármazottja, Rónay Péter.

Szombatonkénti program a kincskeresés, 16-tól 18 óráig: a történet szerint amikor bejöttek a törökök, az itteni bíró a királynak szánt adót elrejtette ezen a területen, így azt az útvesztőben kell megkeresni. 5 ezer forintot lehet nyerni, a fődíjat pedig augusztus 17-én sorsolják, Lőrincz Mária Magdolna kiszombori festő alkotását:

Bonyolultnak tűnik, de nem az

A szervezők által elmondottakat mi is tapasztaltuk, mely szerint a térkép első ránézésre bonyolult, de ez azért van, mert teli van úttal az egész kukoricatábla, sűrűn van berajzolva. Van néhány zsákutca, ami néhány perces plusz utat jelent visszafelé, viszont ezekkel együtt is másfél óra alatt ki lehet jutni. Gyermekkel, alapos körbenézéssel azért legalább 2 órás kalandozást ígér.

Az útvesztő hétfőtől csütörtökig és vasárnap 16-20 óra között, pénteken és szombaton 16-24 óra között várja a látogatókat.

(kiemelt fotó: Útvesztő facebook)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

13 milliós Audi Nagylakon

Egy, az osztrák hatóságok által körözött luxusautót foglaltak le a Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink