Nyolc év alatt mindössze 4 fecskelakást kaptak a makói fiatalok a várostól

Decemberben a hódmezővásárhelyi önkormányzat bejelentette, hogy ingyenesen biztosít fecskelakásokat a fiataloknak a közeljövőben. Ennek kapcsán megkerestük a makói önkormányzatot hogy az elmúlt években mennyit alakítottak ki és terveznek-e még. Leitner Szilárd, a Lokálpatrióták szervezeti koordinátora szerint nehezen boldogulnak a makói fiatalok, ami a lakhatást illeti.

Még december 3-án érdeklődtünk a makói önkormányzatnál, hogy

  • 2015 és 2023 között mennyi fecskelakást alakított ki az önkormányzat,
  • ezek mennyibe kerültek,
  • és ezek kihasználtsága, jelenleg hogy áll?
  • Továbbá van-e konkrét terv, hogy jövőre alakít-e ki és ha igen, akkor hol az önkormányzat lakásokat fiatal pároknak?

Már mi sem számítottunk válaszra, amikor pénteken, január 12-én délután választ kaptunk a kabinet irodáról. Ezt változtatás nélkül közöljük:

,,2015 és 2023 között 4 db fecskelakás felújítására került sor a Fűrész u. 28. szám alatti társasházban. Ezek közül 1 db lakás jelenleg üres, melyet december hónapban vett vissza az önkormányzat a bérlőtől. Önkormányzatunk „Ingyen telek programjának” keretében az említett időszakban 6 család jutott közművesített telekhez: 2016-ban 3 család a Velnök utcán, 2017-ben szintén 3 család a Szerecsen utcán kapott ingyen építési telket, mely nagy segítséget jelentett számukra a családalapításhoz, a családi otthon megteremtéséhez. E mellett szintén komoly segítséget nyújtanak a fiatal családok számára a magyar kormány otthonteremtési támogatásai, mellyel sok makói család élt az elmúlt években, és él a mai napig, mely intézkedéseket szorosan támogat és mellé áll önkormányzatunk, többek között a közművesített telkek kialakításával.”

Leitner Szilárd, a Lokálpatrióták szervezeti koordinátora szerint a fecskelakások kialakítása nagyszerű kezdeményezés, hiszen ez egy hatalmas segítség tud lenni, még ha csak pár évre szól is ez a lehetőség. Ennyi idő alatt egy fiatal pár meg tud spórolni egy akkora összeget, ami egy későbbi házvásárlás során önerőként szolgálhat bankhitel esetében.

,,Sajnos a mai albérletárak mellett erre nincs lehetőség, hiszen az egekben vannak az árak. Fontosnak tartanám, ha Makón is lenne hasonló lehetőség és az itteni városvezetés is foglalkozna a helyi fiatalokkal és nem csak párt érdekeik és az országos politika kiszolgálása határozná meg mindennapjaikat.

Bár van Makón néhány fecskelakás de ez kevés. Annak tükrében pedig főleg, hogy a városban rengeteg üres épület áll, ami az évek alatt az enyészetté válik. Ezekből is ki lehetne alakítani ezeket a kis otthonokat, hogy ezzel is támogassuk a jövőt.

Ilyen épület például az egykori pszichiátriai intézet a Lonovics sugárúton. Ki kell még emelnem, hogy ha egy dolgozó ember két lakhatás között gondolkozik, akkor hajlamosabb egy több lehetőséggel rendelkező várost választani, mint például Szeged, ezért is fontos lenne az olcsó lakhatás Makón, mert akkor itthon maradna. Fontos, hogy úgy próbáljuk alakítani a dolgokat, hogy egyben maradhassanak a családok és baráti társaságok. Mindenkinek érdeke, hogy a Makó, vagy környéki fiatal itt maradjon, hisz akkor tud találkozni a családjával, barátaival, nagyszüleivel stb. Talán ha a lakhatási probléma könnyen megoldható lesz mindenki számára, akkor nem néptelenedik el a város és mind a fiatalok, mind az idősebbek boldogabban élhetnek. Makó népessége is fogyásban van, meg kell állítani a fiatalok kivándorlását”

– fogalmazott a Makói Csípősnek Leitner Szilárd.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink