Orbán barátjának volt hét éven át a munkatársa az a szlovén bíró, aki elutasította a Jobbik strasbourgi keresetét

Orbán Viktor jó ismerősének – az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jelenlegi elnökének – volt hét éven át közvetlen munkatársa az a szlovén bíró, aki egy személyben elutasította a Jobbik strasbourgi keresetét – írja a Magyar Hang. (Kiemelt fotó: Budapest, 2019. május 18. Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke, Orbán Viktor kormányfő és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (b-j) a női labdarúgó Bajnokok Ligája budapesti döntőjében játszott Olympique Lyon – FC Barcelona mérkőzésen a Groupama Arénában 2019. május 18-án. MTI/Czagány Balázs.)

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nyolcsoros határozatban dobta vissza az ellenzéki párt panaszát, amelyben nehezményezte, hogy az ÁSZ 2017-es vizsgálata miatt összesen mintegy 662 millió forintos „veszteség érte”. A határozatot a strasbourgi bíróság nevében egyesbíróként jegyző jogász, Marko Bosnjak 2009-től 2016-ig dolgozott annál a nagynevű szlovéniai ügyvédi irodánál, amelynek névadója és tulajdonosa az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin és az ő édesapja, Peter Ceferin.

A bíró Linkedin profilján még mindig az ügyvédi irodát tünteti fel munkahelyéül, Bosnjak és Ceferinék korábbi szoros munkakapcsolatára számos újságcikk és a közösségi médiában fellelhető fotó is utal. (Bosnjak korábbi munkaadója társaságában látható például egy 2018-ban, két évvel az irodából való távozása után készült borozgatós családi fotón.)

Aleksander Ceferin jó viszonyt ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is, csak 2019-ben kétszer látogatott Magyarországra, és – ami önmagában nem meglepő – mindkétszer találkozott a fociért rajongó magyar kormányfővel. Ceferin tavaly tavasszal a Bajnokok Ligája Budapesten rendezett női döntőjét tekintette meg a lelátóról Orbán Viktorral és Csányi Sándorral (az OTP és az MLSZ vezetője az UEFA egyik alelnöke is), míg novemberben az új Puskás Aréna nyitómérkőzésére érkezett Magyarországra, ez alkalommal Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta őt, majd együtt tekintették meg a Puskás Aréna lelátójáról a Magyarország—Uruguay stadionavató futballmeccset.

Ceferin a hírek szerint politikai pályafutással is kacérkodik. A hazai kormánykörök intenzíven érdeklődnek a szlovén belpolitika iránt, a Fideszhez közeli üzleti körök 1,5 milliárd eurót fektettek például egy tévécsatornába.

Hétfőn az ATV-n közölte Jakab Péter, a Jobbik elnöke, hogy a strasbourgi bíróság azzal indokolta a 660 millió forintos „ÁSZ-büntetés” ügyében az elutasító döntést, hogy a párt nem használt ki minden magyarországi jogorvoslati lehetőséget. A pénzelvonás kis híján térdre kényszerítette a pártot.

Idehaza ugyan nem lehet jogorvoslattal élni olyan esetekben, mint amilyen az ÁSZ döntése volt a párt esetében, ennek ellenére a Jobbik az Alkotmánybírósághoz és a közigazgatási ügyekben döntő bírósághoz is beadvánnyal élt. Mindkét helyen elutasították. A párt ezután fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, ahol két év után most kapták meg a Marko Bosnjak által aláírt végzést: elutasították, még pontosabban „befogadhatatlannak” nyilvánították a Jobbik keresetét, éppen arra hivatkozva, hogy a Jobbik nem használt ki minden jogorvoslati lehetőséget Magyarországon. A nyolcsoros határozatban azt is kimondják, hogy a határozat jogerős, fellebbezésnek helye semmilyen további fórumra nincs.

,,Ez az ítélet nem csupán egy korrupciógyanús politikai ítélet, de gyakorlatilag a strasbourgi emberi jogi bíróság megcsúfolása”

Jakab Péter közösségi oldalán reagált a Magyar Hang cikkére.

,,Ez az ügy már nem a Jobbikról szól, hanem a strasbourgi emberi jogi bíróság hitelességéről. Ugyanis a bíró, aki aláírta a döntést annak a Ceferinek az ügyvédi irodájának volt munkatársa, akivel Orbán parolázik! Eddig is voltak információink arról, hogy a fideszesek rendszeresen kilincselnek a strasbourgi bíróságon és lobbiznak azért, hogy számukra kedvező ítéletek szülessenek, azonban itt most nyilvánvaló a bíró és Orbán közötti kapcsolat. Ez az ítélet nem csupán egy korrupciógyanús politikai ítélet, de gyakorlatilag a strasbourgi emberi jogi bíróság megcsúfolása. Ezek után nem csoda, ha az ellenzéki szavazóknak is megrendül az európai intézményekbe vetett bizalmuk és szkeptikussá válnak az ítéletekkel szemben. Hasznos lenne egy belső – korrupciót vizsgáló – audit Strasbourgban, hátha kedvező hatásuk lesz az jövőbeli ítéletek igazságosságára! Vajon mennyit érhetett Orbánéknak ez az ítélet?

 

Egy dologban viszont ismét megerősítettek bennünket, jobbikosokat: csak magunkra számíthatunk!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »