Orbán Viktor vejéhez közel álló cégek bővíthetik a makói fürdőt

November 16-án megjelent cikkünkben írtunk arról, hogy a fürdő bővítésére kiírt pályázatból kizárták a Dél-Konstrukt Kft-t, amely 4,3 milliárd forintért vállalta volna a kivitelezést. A két másik pályázó a Fehérép Kft. és a West Hungaria Bau Kft. volt, előbbi 7,1 milliárdért, utóbbi 7,7 milliárdért vállalta volna azt a munkát, amire eredetileg 3,7 milliárdot terveztek elkölteni. (Kiemelt fotó: mcsipos.hu montázs)

A makóiak számára nem biztos, hogy ismerősen cseng a két vállalkozás neve, hiszen korábban rendszeresen az Építészmester és a Bodrogi-Bau volt a makói építkezések megszokott kivitelezője.

Nem kell nagy meglepetésre számítani, mindkét vállalat hátterében fideszes érdekeltség áll. A WHB milliárdos állami tendereket nyert el, 2018-ban 50,1 milliárd, 2019-ben 61,6 milliárd Ft volt a bevétele, az adózott eredmény tavaly elérte a 4,4 milliárd forintot. Jól jártak a tulajdonosok is, hiszen 1,7 milliárd forint osztalékot fizettek ki nekik.

 Az mfor.hu-n megjelent cikk szerint:

„Például ők a kivitelezői jelenleg a Bozsik-Stadionnak Kispesten, a soproni Csik Ferenc uszodának és a tatabányai városközpontnak, valamint a Budai Várban is komoly projekteket kaptak. Így például ők renoválják a Pénzügyminisztérium leendő épületét a Szentháromság tér 6. szám alatt.”

A WHB tulajdonosa többek között az a Paár Attila, akinek Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is van közös cége. További érdekesség, hogy a botrányairól elhíresült Eliosban ő vásárolta meg korábban Tiborcz részét. Egy 2019-es összeállítás szerint Paár a 45. leggazdagabb magyar.

A Fehérép Kft. is sikeresen szokott részt venni állami tendereken. Néhány esetben alvállalkozóként csatlakozik be, nem másnak az oldalán, mint a West Hungaria Bau Kft. Így volt ez azon a 200 milliárd forint értékű pályázaton is, ahol európai uniós forrásból megvalósuló energetikai korszerűsítésre kerestek kivitelezőt. Többek között a WHB is nyert, majd bevonta alvállalkozónak a Fehérépet.

Fordított helyzet állt elő a dégi kastély felújítása során. Itt a Fehérép nyert, a Festetics-kastély felújítása 2,7 milliárdba kerül. A győztes pedig nem más választott alvállalkozónak, mint a WHB-t.

Ezekből a példákból jól látszik, hogy vannak összefonódások a két ajánlattevő között, és bármelyikük is nyeri a fürdő bővítését, akár be is vonhatják a másikat alvállalkozóként a kivitelezésbe.

Ne feledjük el, hogy a fürdő fejlesztésének másik részében is megjelentek a NER oligarhái, az épülő új szálloda iránt a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Hunguest Hotels érdeklődik.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Kiderült a makói Fidesz összes jelöltje

Lázár János feltöltött egy fotót az oldalára, amin rajta kívül kilenc fő látható, Farkas Éva mint polgármesterjelölt és még nyolcan, akik vélhetően a Fidesz képviselőjelöltjei lesznek Makón.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink