Országos elismerést kapott a Makói Honismereti Kör

A Makói Honismereti Kör működése példaértékű és a megyei szervezet javaslatára a Honismereti Szövetség emléklappal jutalmazza munkájukat – jelentette be csütörtökön Gergelyné Bodó Mária, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület titkára. A makói honismerők a múzeumban tartották soros rendezvényüket.

Az emléklap átadása előtt Gergelyné felidézte: a ’60-as évekbe nyúlik vissza a honismereti mozgalom, később újjászervezték, megalakult a Honismereti Szövetség és létrejöttek a megyei tagszervezetek és a települési szintű tagozatok is. Makón a rendszerváltáskor Forgó István gondolata nyomán jött létre a kör. A 2010-es évek közepén Pál Lászlóné úgy látta, kicsit csendes a működésük, akkor jött az ötlet, hogy sok honismerőt ismer, akiket jó lenne energikusabbá tenni. A megyei titkár tavaly személyesen is megtapasztalta, hogy jól szervezett programokat szerveznek Makón, érdekes témákat érintenek. Ezeket látva a megyei honismereti egyesület elnöksége úgy döntött, javaslattal él az országos szövetségnek, hogy jutalmazzák a példaértékű tevékenységüket.

Pál Lászlóné Szabó Zsuzsannától megtudtuk, a kör legalább havonta egyszer találkozik, de amikor erősebb a covid, akkor hónapok is kimaradnak, ezeket úgy pótolják, hogy havi kétszer gyűlnek össze.

Tegnap születésnapi évfordulós visszaemlékezésekkel kezdődött a program: Fellner Jakabról és Hauszmann Alajos építészekről Ormos Zsuzsanna, hódmezővásárhelyi grafikus művésztanár, művészettörténész tartott előadást. Megjelent a 2021-es Makói Honismereti Híradó, 108 oldalon, 31 szerzővel – ezt maga a kör makói elnöke mutatta be. Harmadikként Szundy Jenő, országszerte ismert, Makó híres gyümölcs- és zöldségkertészéről volt szó Puszta János prezentálásában. Ennek okán meghívták a makói kertbarát kör tagjait is, akik közül néhány eljöttek. A program zárásaként elsétáltak a Ráday utcában lévő Szundy emléktáblához és megkoszorúzták.

A következő program augusztus 25-én lesz, akkor a Szikszai-Szirbik Emlékházba szeretnének menni, ahol Forgó Géza tartana előadást Szikszai Benjáminról, aki Szikszai György fia volt és 25 évig dolgozott lelkészként Makón.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

138 éve született Benedek Marcell, magyar egyetemi tanár, író, irodalomtörténész és műfordító, színházigazgató. Benedek Elek író fia.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább olvasom »