Országos elismerést kapott a Makói Honismereti Kör

A Makói Honismereti Kör működése példaértékű és a megyei szervezet javaslatára a Honismereti Szövetség emléklappal jutalmazza munkájukat – jelentette be csütörtökön Gergelyné Bodó Mária, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület titkára. A makói honismerők a múzeumban tartották soros rendezvényüket.

Az emléklap átadása előtt Gergelyné felidézte: a ’60-as évekbe nyúlik vissza a honismereti mozgalom, később újjászervezték, megalakult a Honismereti Szövetség és létrejöttek a megyei tagszervezetek és a települési szintű tagozatok is. Makón a rendszerváltáskor Forgó István gondolata nyomán jött létre a kör. A 2010-es évek közepén Pál Lászlóné úgy látta, kicsit csendes a működésük, akkor jött az ötlet, hogy sok honismerőt ismer, akiket jó lenne energikusabbá tenni. A megyei titkár tavaly személyesen is megtapasztalta, hogy jól szervezett programokat szerveznek Makón, érdekes témákat érintenek. Ezeket látva a megyei honismereti egyesület elnöksége úgy döntött, javaslattal él az országos szövetségnek, hogy jutalmazzák a példaértékű tevékenységüket.

Pál Lászlóné Szabó Zsuzsannától megtudtuk, a kör legalább havonta egyszer találkozik, de amikor erősebb a covid, akkor hónapok is kimaradnak, ezeket úgy pótolják, hogy havi kétszer gyűlnek össze.

Tegnap születésnapi évfordulós visszaemlékezésekkel kezdődött a program: Fellner Jakabról és Hauszmann Alajos építészekről Ormos Zsuzsanna, hódmezővásárhelyi grafikus művésztanár, művészettörténész tartott előadást. Megjelent a 2021-es Makói Honismereti Híradó, 108 oldalon, 31 szerzővel – ezt maga a kör makói elnöke mutatta be. Harmadikként Szundy Jenő, országszerte ismert, Makó híres gyümölcs- és zöldségkertészéről volt szó Puszta János prezentálásában. Ennek okán meghívták a makói kertbarát kör tagjait is, akik közül néhány eljöttek. A program zárásaként elsétáltak a Ráday utcában lévő Szundy emléktáblához és megkoszorúzták.

A következő program augusztus 25-én lesz, akkor a Szikszai-Szirbik Emlékházba szeretnének menni, ahol Forgó Géza tartana előadást Szikszai Benjáminról, aki Szikszai György fia volt és 25 évig dolgozott lelkészként Makón.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink