Orvos és dúla összefogva, együtt tartott szülésfelkészítő eseményt

Az anyákért való összefogás jegyében szülész-nőgyógyász és dúla közösen tartott két teltházas szülésfelkészítő programot a hétvégén. A programra olyan kismamákat, párokat vártak, akik arra voltak kíváncsiak, hogy miképp tudnak mind orvosi mind dúlai, természetesebb szemléletben felkészülni a vajúdásra és a szülésre. Az eredetileg szombatra tervezett rendezvényt a nagy érdeklődésre való tekintettel pénteken is megtartották – tájékoztatta a Makói Csípőst az Anyafalva csapata.

A program előadói olyan fontos témákat érintettek, mint a vajúdás és a szülés élettani folyamata, a fájdalomcsillapítás természetes és gyógyszeres lehetőségei, a szülő nő jogai. Beszélgettek a célravezető kórházi kommunikációról, a szülési tervről valamint a szülésre hangolódásról is. Arra is kitértek, hogy mit tehet egy anya a sikeres szoptatás érdekében még a kórházban, hogy milyen módszerek könnyíthetik a vajúdást, illetve szó volt a szülést övező tévhitekről is.

„Hittem abban, hogy erre igény van, hisz ahogy sok területen, sajnos a szülészet körül is egyre gyakoribbak a szélsőséges, politikával túlságosan tarkított hangok. A medikalizált szemléletet vallóknak és az azt, olykor kétségbe vonó feleknek közös nevezőre kéne jutni az anyákért. A szülés és várandóság köré szőtt negatív érzések levét a kismamák isszák meg, nem a az akinek kellene. Ezek a nők ma, holnap szülnek, most van szükségük valódi segítségre. A rendszer sok sebből vérzik, de ennek örökös demonstrálása önmagában még nem megoldás, ahogy azok elhallgatása sem. Az összefogással szeretnénk példát mutatni és felhívni a figyelmet, hogy a harcolások közepette napjában rengeteg nő indul szülni, akiknek kezet kell nyújtanunk és megelőzni azt, hogy negatív élménnyel távozzanak.”

– mondta Jansik C. Aisha, dúla és az Anyafalva Kismama Applikáció megálmodója.

A program nagy sikere rámutatott tehát arra, hogy érdemes több szemszögből megismerni és bemutatni a szülés körüli folyamatokat. A dúlának, a szülésznőnek és az orvosnak is közös célja az anya és a baba egészségét szem előtt tartva, biztonságban levezetni, kísérni a szülést. Együttműködve, együtt dolgozva jól kiegészíthetik, segíthetik egymás munkáját.

A programsorozat biztosan folytatódik és rendszeres elérhető lesz – közölték a szervezők.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »