Orvos és dúla összefogva, együtt tartott szülésfelkészítő eseményt

Az anyákért való összefogás jegyében szülész-nőgyógyász és dúla közösen tartott két teltházas szülésfelkészítő programot a hétvégén. A programra olyan kismamákat, párokat vártak, akik arra voltak kíváncsiak, hogy miképp tudnak mind orvosi mind dúlai, természetesebb szemléletben felkészülni a vajúdásra és a szülésre. Az eredetileg szombatra tervezett rendezvényt a nagy érdeklődésre való tekintettel pénteken is megtartották – tájékoztatta a Makói Csípőst az Anyafalva csapata.

A program előadói olyan fontos témákat érintettek, mint a vajúdás és a szülés élettani folyamata, a fájdalomcsillapítás természetes és gyógyszeres lehetőségei, a szülő nő jogai. Beszélgettek a célravezető kórházi kommunikációról, a szülési tervről valamint a szülésre hangolódásról is. Arra is kitértek, hogy mit tehet egy anya a sikeres szoptatás érdekében még a kórházban, hogy milyen módszerek könnyíthetik a vajúdást, illetve szó volt a szülést övező tévhitekről is.

„Hittem abban, hogy erre igény van, hisz ahogy sok területen, sajnos a szülészet körül is egyre gyakoribbak a szélsőséges, politikával túlságosan tarkított hangok. A medikalizált szemléletet vallóknak és az azt, olykor kétségbe vonó feleknek közös nevezőre kéne jutni az anyákért. A szülés és várandóság köré szőtt negatív érzések levét a kismamák isszák meg, nem a az akinek kellene. Ezek a nők ma, holnap szülnek, most van szükségük valódi segítségre. A rendszer sok sebből vérzik, de ennek örökös demonstrálása önmagában még nem megoldás, ahogy azok elhallgatása sem. Az összefogással szeretnénk példát mutatni és felhívni a figyelmet, hogy a harcolások közepette napjában rengeteg nő indul szülni, akiknek kezet kell nyújtanunk és megelőzni azt, hogy negatív élménnyel távozzanak.”

– mondta Jansik C. Aisha, dúla és az Anyafalva Kismama Applikáció megálmodója.

A program nagy sikere rámutatott tehát arra, hogy érdemes több szemszögből megismerni és bemutatni a szülés körüli folyamatokat. A dúlának, a szülésznőnek és az orvosnak is közös célja az anya és a baba egészségét szem előtt tartva, biztonságban levezetni, kísérni a szülést. Együttműködve, együtt dolgozva jól kiegészíthetik, segíthetik egymás munkáját.

A programsorozat biztosan folytatódik és rendszeres elérhető lesz – közölték a szervezők.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Nincs bőrgyógyászat a makói szakrendelőben

Jelenleg Hódmezővásárhelyen van bőrgyógyászati szakrendelés – ismerte el a szerdai testületi ülésen Nagy Jenő, a Hódmezővásárhelyi – Makói Egészségügyi Ellátó Központ makói intézményének mb. telephelyi igazgató főorvosa.

Tovább olvasom »

A nap idézete

130 éve született Szent-Györgyi Albert (anyakönyvezve: Szentgyörgyi Albert Imre) Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus.

Tovább olvasom »