Összehozza a makói románokat a kulturális nap

Kulturális napot rendezett a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat a Maros-parti Zöldházban ma délelőtt. A hagyományokat főzőversennyel és műsorokkal ápolták. 

78983213 54819726

A hagyományok őrzése, a kultúra továbbvitele a célja ezeknek az összejöveteleknek – tudtuk meg Birta Júlia Mihaélától, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől. Fellépők Elekről, Gyuláról és a romániai Pécskáról érkeztek és a helyszín sem véletlen: a Maros összeköti a két országot, illetve a Zöldház egy magyar-román közös pályázattal valósult meg.

Mint a hasonló rendezvényeken, itt is hirdettek főzőversenyt. – Húsz kilogrammból hagyományos kakaspörkölt készül, családi recept alapján – árulta el a makói Barka Sándor, aki minden találkozón részt vesz, de szerinte talán nyáron szerencsésebb lett volna megrendezni.

Makón jelenleg kétszázötvenen vallják magukat román nemzetiségűnek. Az önkormányzat elnöke elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt azzal a kéréssel kereste meg az illetékeseket, hogy legyen Makón nyelvoktatás. Ennek feltétele, hogy nyolc szülőnek kérnie kell, majd ezt követően az egyik iskolában az új tanévben valósulhat meg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

69 éve született Böhm György Jászai Mari-díjas színházi rendező, dramaturg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább olvasom »