Ritka vendég: hósármány bukkant fel a makói tájegységen

Hósármányokkal ritkán találkozhatunk a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Március 1-jén, a tavasz első napján, a Csanádi pusztákon sikerült megfigyelnünk egy tojó példányt – közölte honlapján a nemzeti park.

A verébhez hasonló méretű, de annál lényegesen világosabb tollazatú madárral Tótkomlós határában, egy épülő parlagi sasfészek ellenőrzése során találkoztak Igazgatóságunk munkatársai. A felröppenő madarat csupán egyetlen alkalommal láttuk, a következő napokon már nem találtuk a környéken. A Csanádi pusztákon az idei télen ez volt a faj első megfigyelése.

A hósármány az északi tájakon költ, a Kárpát-medencébe csupán telelni jár, de az enyhébb teleken nem húzódik le idáig. Tollazatában sok a fehér szín, ennek alapján könnyű felismerni. Akkor lehet észrevenni leghamarabb, amikor felröppen. Legnagyobb eséllyel a mezőgazdasági területek közötti dűlőutak szegélyein találkozhatunk vele, ahol a taposott gyomnövények magjait fogyasztja.

Ha hosszabb időn keresztül vastag hótakaró borítja a tájat, akkor a hósármányok a műutak szélére kényszerülnek, ott keresnek maguknak táplálékot. Idén azonban a dél-alföldi tájakon gyakorlatilag nem volt hótakaró, így ha voltak is telelő hósármányok, azok valószínűleg a puszták belsejébe húzódtak, ahol a szikes gyepek alacsony növényeinek magjaival táplálkoztak.

A március 1-jei észlelés már igen későinek számít, a hósármányok ugyanis nemsokára elindulnak északi költőhelyeik felé.

http://kmnp.nemzetipark.gov.hu/

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Nincs meglepetés: Mészáros Lőrincékhez kerül az autópálya koncesszió

A Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre – jelentette be pénteken Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát miniszter az eljárás eredményét. Ez az a konzorcium, amiben Mészáros Lőrincnek is érdekeltsége van.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

VIDÉKVELED Konferencia Makóról

2022. május 6-7-én második alkalommal is VIDÉKVELED Konferencia. A konferencia ezúttal is hibrid formában kerül megrendezésre, a május 6-án Makón élőben rögzített előadásokat az online konferenciára regisztráló közönség május 7-től éri el az interneten. A program társrendezvénye, a VIDÉKVELED Fesztivál a járványidőszak után, 2023-ban várja majd újra az érdeklődőket.

Tovább olvasom »