Sárgarigó, kakukk és fülemüle éneke tölti be a Maros-menti erdőket

A Körös-Maros Nemzeti Park területén található Maros-menti erdők az év minden szakában gazdag látnivalókat kínálnak a természetbarátoknak. A május azonban mindenképpen a leglátványosabb időszak. (Fotó: illusztráció/Pixabay.)

Van azonban három nagyon jellegzetes madár, melyeknek a hangját, énekét májusban lehet a leggyakrabban hallani, mert ők még csak nem régen tértek vissza telelőhelyeikről. Ebben az időszakban foglalják el revírjeiket, hirdetik párválasztási hajlandóságukat. Az egyik ilyen madarunk a sárgarigó, melynek jellegzetes „tilinkózása” semmi mással össze nem téveszthető, különleges madárhang.

Másik, nem kevésbé különleges madarunk, mely élénk szóval hirdeti jelenlétét, a kakukk. Róla közismert, hogy szaporodási stratégiája teljesen egyedi, tojásait más madarak fészkébe rakja le, ahol a gyanútlan mostohaszülők nevelik fel a náluknál nagyobbra növő kakukkfiókákat.

Harmadik májusi dalnokunk a fülemüle, amit a népnyelv csalogányként is ismer. Ezt a fajt, azon túl, hogy sokak szerint a legszebb énekkel rendelkezik a madarak között, éneklésének időpontja teszi különlegessé, mert – az énekesmadarak közül egyedüliként -, éjszaka is szónokol – olvasható a nemzeti park oldalán.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink