Sétány kialakítása, kapuk tábláinak és várostörténeti emlékek elhelyezése – ezek dr. Berényi Károly ötletei a kőfallal

Hódmezővásárhely alpolgármestere és Fejes Péter önkormányzati képviselő szeretné még vonzóbb idegenforgalmi látványossággá tenni az árvízvédelmi kőfalat. Ennek kapcsán osztotta meg gondolatait közösségi oldalán. A kőfal turisztikai hasznosításáról ma tartanak lakossági fórumot a Németh László Városi Könyvtárban 16:30-tól.

A kőfal az alföldi városok között egyedülálló látványosság, hossza 3.006 méter.

Szeretnénk a 3 km-es szakaszt az ilyen-olyan lakóházak takarásából kiszabadítani és egy sétánnyal végig járhatóvá tenni… A kőfalat áttörő utcai kapuk, illetve boltíves gyalogátkelők kaptak már nevet, de sehol nincs még táblával jelezve… Ez lehetne valamilyen szép egységes iparművészeti igényű tábla (réz, domborítással kiemelt szöveg + városcímer). A fal alkalmas lehetne mindenféle várostörténeti emlék elhelyezésére. Persze csak kulturált, szép, egységes kivitelben

– fogalmazott Berényi.

2010-ben már volt egy képviselői javaslata, miszerint a kórháztól az Európa-park mellett, a Királyszék utca fele vezető útszakaszt átnevezhetnék Kodály utcáról Ifj. Dr. Genersich Antal utcára, egykori kórház-igazgatóra. Azonban egyszerűbb lenne, ha a kőfal mellett kialakítandó sétányt neveznék el a nagyhírű, kórházépítő Genersichről. A kórház utáni kőfalszakaszon pedig régi vásárhelyi nagy orvosegyéniségek emléktábláit helyezhetnék el. A többi falszakaszon is jelentős vásárhelyi vagy vásárhelyről származó művészeket, közéleti embereket, tanárokat lehetne megtisztelni egy-egy kis emlékhellyel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink