Sokat voltunk betegek tavaly, 14,5 milliárd forinttal nőtt a kiadott táppénz

Az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) pénzbeli ellátásaira 2021-ben 780 milliárd forint volt az előirányzat, de 835 milliárd forint volt a valós kifizetés, amit 7 százalékos emelkedésnek felel meg – írja a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján a Világgazdaság.

Egy évvel korábban, 2020-ban pedig 728,4 milliárd forint az előirányzat az E-Alap ezen során, végül 748 milliárd forinttal zárták, akkor pedig 2,8 százalékkal költöttek többet.

Az E-alap pénzbeli ellátásai közé tartozik

  • a csecsemőgondozási díj,
  • a táppénz,
  • a GYED,
  • az örökbefogadói díj
  • és a rokkantsági ellátások is.

A legnagyobb tételeket a táppénz, a GYED és a rokkantsági ellátás teszi ki.

Mint kiderült, 2020-2021 között 14,5 milliárd forinttal nőtt a táppénzkiadás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

a tavalyi év első 11 hónapjában összesen 757,2 ezeren nem tudtak valamilyen betegség miatt dolgozni.

2020 januárja és decembere között összesen 855 ezer táppénzes beteg volt, a legtöbben decemberben dőltek ki a munkából, akkor több mint 105 ezren nem tudtak dolgozni. Akkor tombolt a koronavírus-járvány harmadik hulláma. 2020-ban havonta 59-93 ezer alkalmazott volt jogosult társadalombiztosítási ellátásra – írja a gazdasági lap.

Tavaly az alkalmazásban állók között havonta a betegek száma 59-91 ezren közé esett, az egyéni és társasvállalkozásoknál dolgozók esetében pedig jellemzően 4,5-8,5 ezer munkavállaló nem dolgozott egészségügyi problémái miatt havonta.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A Bartók szülői közössége polgári peres eljárást indított a fenntartó ellen

Az M-BB Iskoláért Védegylet a Bartók intézmény törvényes működésének helyreállítása iránt kérelemmel fordult a Klebelsberg Központhoz, az Oktatási Hivatalhoz, az Oktatásért Felelős Miniszterhez, az eddig történtek miatt pedig polgári peres eljárást kezdeményeztek a Makói Általános Iskola és a Hódmezővásárhelyi Tankerület ellen.

Tovább »

Az állatvédők szerint állattartói jogosítványre lenne szükség

Magyarországon bárki bármikor állattartóvá válhat. Van, hogy tartási ismeretek nélkül vesz család magához házi kedvencet. A felelőtlen tartás végett sok esetben a megunttá vált állatok az utcára kerülnek vagy a silány tartás öli meg őket. Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint az állatok birtoklását jogosultsághoz kellene kötni, az állatok illegális szaporítását pedig még keményebben kellene büntetni.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink