Szabó ,,Sonka” László is felkerült a Pick Aréna Legendák falára

Decemberben átadták a Pick Szeged kézilabda csapat új csarnokát. Az ünnepségen felavatták a Legendák falát, a makói származású játékos, Szabó „Sonka” László díját volt csapattársa, Tamás Sándor vette át.

Összesen nyolc játékos és két sportvezető került fel a PICK Aréna, a dr. Bérczy Mihály sportcsarnok falára: Dr. Bérczi Mihály, Ludányi Márton, Fekete Róbert, Tenke Endre, Lele Ambrus, Szabó Sonka László, Mezei Richárd, Bajusz Sándor, Tóth Géza, Jonas Källman.

Szabó „Sonka” Lászlóról egy hosszabb önéletrajz került fel a szegediek honlapjára. 1955. szeptember 21-én látta meg a napvilágot és 18 éves koráig Makón élt, itt végezte el József Attila Gimnáziumot. Oláh Béla, a Volán irányítója csábította Szegedre, hogy igazoljon a Tisza-parti együtteshez, ott a Volán II-ben szerepelt. 1975. márciusában lett hivatalosan a csapat játékosa. A legendás Volánnal kétszer nyert MNK-t (ma Magyar Kupa), szerepelt az 1980-as moszkvai olimpián (4. hely). A magyar férfi kézilabda eddigi legnagyobb sikerének részese volt: 1986-ban Svájcban a világbajnokságon ezüstérmes lett. 1988-ban a szöuli ötkarikás játékokon (4. hely) is pályára lépett. Összesen 211-szer húzta fel a meggypiros mezt, ezeken 374 gólt dobott. A Volán után játszott a SZEOL-Délépben, majd külföldön.

A Makói Csípős fotóján: Szabó ,,Sonka” 2017. szeptemberében a Hagymafesztivál főzőversenyén

Az utolsó időszakában már Makón élt. Hiába próbáltak meg a társak és klub is segítő kezet nyújtani neki, ez sajnos nem sikerült. Fiatalon, 62 évesen, 2017. november 21-én hunyt el.

,,Nagyon jó lelkű volt. Volt egy másik beceneve is: Malájnak hívtuk, mert sokban hasonlított a népszerű tévésorozat főhősére, Sandokánra. Érdekes, hogy ezer szállal kötődött szülővárosához, igazán csak makói barátai voltak. Szerettük, mert ha felment a pályára, nem ismert elveszett meccset. Nagyon szomorú, hogy már nincs közöttünk, nagyon büszke vagyok arra, hogy együtt játszhattunk.” – így emlékezett meg róla az egykori csapattárs, Tamás Sándor a pickhandball-hu oldalán.

,,Sonkának” döntő szerepe volt abban, hogy 1992-ben újjászervezték volt játékos társaival a Makói KC csapatát. Makón a képviselő-testület 2017 decemberében arról döntött, hogy róla nevezik az újvárosi kézilabdacsarnokot, ha elkészül.

(Fotók: pickhandball.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »