Száznál is többen vettek részt az emléktúrán

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, erre a napra a Szirbik Miklós Egyesület egy emléktúrát szervezett három állomással. Az ortodox zsinagógában az érdeklődők megnézhették az új látogatóközpontot és magát az épületet, majd egy olyan program következett, ami nagyon régen volt Makón, ugyanis megnézték a város elfeledett zsidótemetőit.

A négy temető nagy része nem látogatható, de most volt rá lehetőség. A legrégebbi a Kossuth és a Sírkert utca sarkán van. Ez azért is érdekes, mert az ország legrégebbi közössége volt a makói és ide már az 1700-as évek közepétől kezdve temetkeztek. Hasonlóan érdekes sírkert csak észak-keleten, Tokaj-hegyalján van – fogalmazott Urbancsok Zsolt, a túra vezetője.

Itt egyébként 111 sír van. Egy rituális szabály szerint, ha a város utolsó háza és a temető között kisebb a távolság, mint 50 könyök (ez nagyjából 2,5 kilométer), akkor egy újabbat kell kijelölni a városon kívül. Így nyitották meg a Sírkert utcai után a Hársfa utcait, de ezt is utolérte Makó növekedése. Ezt követően jelölték ki a jángori ortodox és neológ temetőket és jelenleg is ez a zsidóság aktív és működő temetője.

Vasárnap eltekertek a Hársfa utcai temetőbe is, ami majdnem 3 hektáron fekszik, viszont sír alig van benne, mert ellopták. Később a legmodernebb technikákkal keresték meg a sírokat és megjelölték.

Urbancsok Zsolt a létszámról szólva elmondta: hatalmas öröm számukra, nem gondolták volna, hogy ennyire embert megmozgatnak a hétvégén. Sok makóival találkoztak, de voltak vendégek is, akik itt szálltak meg. A jövőben akár önállóan, vagy az egyesülettel szeretnének olyan programokat szervezni, ami ugyanilyen vonzó lehet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink