Száznál is többen vettek részt az emléktúrán

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, erre a napra a Szirbik Miklós Egyesület egy emléktúrát szervezett három állomással. Az ortodox zsinagógában az érdeklődők megnézhették az új látogatóközpontot és magát az épületet, majd egy olyan program következett, ami nagyon régen volt Makón, ugyanis megnézték a város elfeledett zsidótemetőit.

A négy temető nagy része nem látogatható, de most volt rá lehetőség. A legrégebbi a Kossuth és a Sírkert utca sarkán van. Ez azért is érdekes, mert az ország legrégebbi közössége volt a makói és ide már az 1700-as évek közepétől kezdve temetkeztek. Hasonlóan érdekes sírkert csak észak-keleten, Tokaj-hegyalján van – fogalmazott Urbancsok Zsolt, a túra vezetője.

Itt egyébként 111 sír van. Egy rituális szabály szerint, ha a város utolsó háza és a temető között kisebb a távolság, mint 50 könyök (ez nagyjából 2,5 kilométer), akkor egy újabbat kell kijelölni a városon kívül. Így nyitották meg a Sírkert utcai után a Hársfa utcait, de ezt is utolérte Makó növekedése. Ezt követően jelölték ki a jángori ortodox és neológ temetőket és jelenleg is ez a zsidóság aktív és működő temetője.

Vasárnap eltekertek a Hársfa utcai temetőbe is, ami majdnem 3 hektáron fekszik, viszont sír alig van benne, mert ellopták. Később a legmodernebb technikákkal keresték meg a sírokat és megjelölték.

Urbancsok Zsolt a létszámról szólva elmondta: hatalmas öröm számukra, nem gondolták volna, hogy ennyire embert megmozgatnak a hétvégén. Sok makóival találkoztak, de voltak vendégek is, akik itt szálltak meg. A jövőben akár önállóan, vagy az egyesülettel szeretnének olyan programokat szervezni, ami ugyanilyen vonzó lehet.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

138 éve született Benedek Marcell, magyar egyetemi tanár, író, irodalomtörténész és műfordító, színházigazgató. Benedek Elek író fia.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább olvasom »