Szegeden az ellenzéki pártok beálltak Botka László mögé, kivéve a DK-t

Közösen indul az ellenzéki pártok többsége – az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és Jobbik -, valamint az Összefogás Szegedért Egyesület az őszi önkormányzati választásokon Szegeden, de a Demokratikus Koalíció nem vesz részt az összefogásban – jelentette be a szocialisták Csongrád megyei elnöke, Szabó Sándor, aki egyben a térség parlamenti képviselője – derül ki az Index cikkéből.

Az ellenzéki pártok a várost 2002 óta vezető Botka László polgármester mögé sorakoztak fel. Szabó pénteken megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a felmérések szerint a szegediek 70 százaléka szerint a városban jó irányba mennek a dolgok, ezért kell folytatni az elvégzett munkát.

A szocialista képviselő szerint korábban soha nem jött létre a jelenlegihez hasonlóan széles körű összefogás Szegeden; a Demokratikus Koalícióval is megállapodás született, de ezt az európai parlamenti választásokat követően a fővároshoz hasonlóan “felrúgták”. Az együttműködő szervezetek továbbra is várják a DK-t az összefogásba, “amennyiben nem jönnek, nekik is tudniuk kell, ezzel a Fideszt támogatják”, tette hozzá Szabó.

A Demokratikus Koalíció nyilatkozatot adott ki, amiből azonban semmilyen konkrétum nem derül ki a konfliktus okáról:

“Régóta húzódó tárgyalások vannak arról, hogy Szegedet hogyan lehet az Orbán-rendszerrel szembeni ellenzék városának megtartani. Ezek a tárgyalások bölcsességet és kompromisszumkészséget igényelnek. Két célunk van. A város maradjon a demokraták kezén, illetve Szeged sokszínű, demokrata lakossága kellő súllyal hallathassa szavát a közgyűlésben. A Demokratikus Koalíció arra törekszik, hogy megállapodásra jussunk. Ehhez minden bizonnyal minden félnek kellő önmérsékletre, nagyvonalúságra van szüksége. Mi ezt fogjuk gyakorolni.”

Frissítés: Meggondolták magukat, mégis részt vesznek a szegedi ellenzéki összefogásban

A Demokratikus Koalíció egy nappal azután, hogy az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik bejelentette, hogy az Összefogás Szegedért Egyesület zászlaja alatt közös jelölteket állítanak az őszi önkormányzati választásokon, úgy döntött mégis csatlakozik a társasághoz.

A 168 óra értesülései szerint a konfliktus oka az lehetett, hogy Botka László négy egyéni körzetben való indulást ajánlott a DK-nak, de a párt ezzel nem volt megelégedve. Szombati közleményük szerint az elmúlt napokban még folytak az egyeztetések Gyurcsány és Botka között és a mindkét fél által elfogadott megállapodás alapján a Demokratikus Koalíció támogatja Botka László polgármester újraválasztását és részt vesznek a közös ellenzéki listán és egyéni jelöltek indításában is. „A kölcsönös kompromisszumot a felek elfogadták, a vita lezárult. Valamennyi résztvevő a Fidesz legyőzését tekinti feladatának.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,Könnyű úgy reménykedni, hogy meg sem fordul a fejedben a reménytelenség érzése. A remény azt jelenti, akkor bízunk akár a lehetetlenben, akár a csodában, amikor bizonytalan a holnapunk.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gyógykezelés után nem tért vissza a börtönbe

A férfit a rendőrség már másnap elfogta és előállította. A járási ügyészség fogolyszökés bűntette miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a férfival szemben a bíróság a bűnösség beismerése esetére további 30 nap elzárást szabjon ki – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Tovább olvasom »