Szijjártó lélegeztetőgépeket vitt Mongóliába, ehhez 3 állami gépre is szüksége volt

Július végén ajándékozott a kormány 33 darab lélegeztetőgépet Mongóliának, amiket személyesen Szijjártó Péter juttatott el Ulánbátorba.

A külügyminiszter az indulása előtt hozzátette, mindezt a diplomáciai találkozóval egybekötött adományozást 24 óra leforgása alatt viszi véghez. Ez így is lett, csakhogy arról Szijjártó nem beszélt, mindehhez a honvédség Airbus A319-es gépe mellett a HM egyik Falconjára is szükség volt, így a politikus két gépet vehetett igénybe a látogatásához – írja a 24.hu. A lélegeztetőgépek azonban egyik gép feldézetén sem voltak rajta, így valószínűleg egy harmadik állami repülőgép vitte azokat, a tavaly vásárolt szélestörzsű Airbus A330-200. Tehát összesen három repülőgép kellett a külügyminiszter útjához.

A Globe.adsbexchange.com repülési oldalon rögzített adatok szerint az A320-as július 28-án, Ferihegyen vette fel a külügyminisztert és az őt kísérő delegációt. A gép magyar idő szerint fél hat előtt nem sokkal hagyta el a budapesti betont – részletezi a Magyar Hang, akiket egy magát megnevezni nem kívánó külügyminisztériumi forrás informált.

A gép a reggeli órákban szállt le Ulánbátorban. Helyi idő szerint 14 óra 47 perckor a Falcon felszállt a mongol fővárosból és magyar idő szerint nem sokkal délután 5 óra előtt landolt Ferihegyen, a minisztert kireptető Airbus ugyanakkor még maradt. A Magyar Hang szerint ez azért is érdekes, mivel Szijjártó a mongol út utáni első hazai bejelentkezése július 30-án délelőtt fél 10-kor volt, a közösségi oldala szerint ezen a napon reggel a bencés szerzetesrend képviselőivel találkozott a Külügyminisztérium épületében. Ez azonban nem valósulhatott volna meg, ha nem a Falcon-nal, hanem az Airbus-szal tér haza, ami délelőtt 10 órakor szállt le Kecskeméten.

A lap az információikkal kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is felkereste, amely válaszában nem cáfolta az értesüléseiket. Két gépre azért lehetett szükség, mert az Airbus személyzetének 12 órás kötelező pihenőideje volt az Ulánbátorba való repülést követően, a magyar külügyi delegáció azonban nagyjából 7-8 óra alatt végzett a hivatalos feladataival, vagyis Szijjártó gépe nem szálhatott fel ilyen hamar.

Ezt a problémát azzal orvosolták, hogy a HM 607-es lajstromú Dassault Falcon gépe is Ulánbátorba repült, mégpedig fél nappal a Szijjártót szállító Airbus előtt. A kisebb Falcon 29-én csütörtökön 17 óra 30 körül landolt Ferihegyen, míg az Airbus viszont egy kazanyi tankolás után pénteken hajnali fél ötkor ért vissza Kecskemétre. Eközben a harmadik repülő, a teherszállító Airbus is a magyar fővárosban volt már – teszi hozzá a 24.hu.

A váltott repülőkkel Szijjártó így körülbelül fél napot spórolt magának, ugyanakkor a 33 lélegeztetőgép elfért volna a miniszteri delegációt szállító utasszállító gép rakterében is, hiszen egy lélegeztetőgép tömege és mérete körülbelül akkora, mint egy nagyobb mikrohullámú sütőé – vonja le a konklúziót a Magyar Hang, ami teljesen indokolatlanná és érthetetlenné teszi a három repülőgép igénybevételét.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

45 éve hunyt el Kormos István, magyar költő, író, műfordító, dramaturg, kiadói szerkesztő; második felesége Rab Zsuzsa költőnő.

Tovább »

Szolidaritást vállaltak a JAG tanárai

Mint az ismert, ma, a pedagógusok világnapján kezdődtek azok a tiltakozások, amelyeket a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék mozgalom felhívására szerveznek meg tanárok, diákok, szülők és a pedagógusokkal szolidaritást vállalók.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

📺 Varga Ferenc: Nonszensz, hogy egy kukásautón dolgozó sokkal többet keres, mint egy kezdő pedagógus

“Láthatjuk, hogy a kormány folyamatosan azzal hakzinik, hogy majd a következő három évben 10-10 százalékkal megemeli a bérüket. De azt gondolom, hogy nonszensz az, nem lenézve a szakmát, hogy egy kukásautón dolgozó sokkal többet keres, mint egy kezdő pedagógus, aki a jövő nemzedékét neveli gyakorlatilag” – mondta Varga Ferenc, a Jobbik országgyűlési képviselője az N1TV Képviselő vágta című műsorában.

Tovább olvasom »