Szinte minden intézmény bezár Szegeden, azt kérik, mindenki maradjon otthon, aki tud

A vadasparktól kezdve a könyvtárakig minden bezár mától, a szülőknek pedig két nap felkészülési időt adnak, így az óvodák és a bölcsődék szerdáig működnek.

Vasárnap a szegedi önkormányzat az alábbi intézkedéseket hozta meg a koronavírus veszélyhelyzet miatt – közölte oldalán Botka László polgármester.

Önkormányzati intézkedések

1. Az önkormányzati dolgozók védelme érdekében távmunkára küldjük azokat, akik otthonról is el tudják végezni munkájukat és akiknek kiskorú gyermeke van.
2. A szegedi óvodák és a bölcsődék hétfőn és kedden még nyitva tartanak, március 18-tól pedig a nyári ügyelet lép életbe. Március 23-tól csak azoknak a családoknak biztosítjuk a gyerekfelügyeletet, ahol máshogy nem tudják megoldani. Arra kérjük a kormányt, hogy a közoktatási intézmények finanszírozásánál ne vegyék figyelembe a hiányzásokat!
3. Arra kérjük a szülőket, hogy a lehető leghamarabb jelezzék az ETELKA-rendszerben, hogy igényt tartanak-e a közétkeztetésre! Március 18-tól csak ebéd elvitelére lesz lehetőség a kijelölt iskolákban, amelyről hamarosan tájékoztatást kapnak.
4. Elrendeljük, hogy valamennyi szegedi városi kulturális és sportintézmény szüneteltesse a működését. Ez vonatkozik a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárra és fiókintézményeire, a Szent-Györgyi Albert Agórára, a IH Rendezvényközpontra, a Szegedi Nemzeti Színházra, a Belvárosi Mozira, a művelődési házakra és a Vadasparkra is. Az önkormányzati sportintézményekbe csak a hivatásos versenyzők mehetnek be, az Anna Fürdőbe pedig az OEP által támogatott gyógyászati céllal érkezők.
5. A hivatali ügyfélszolgálatoknál egyszerre csak annyi ember tartózkodhat bent, ahány ügyintéző van. Kérjük, hogy a várható túlterheltség miatt csak halaszthatatlan esetben keressék munkatársainkat! Lehetőség szerint online vagy telefonon vegyék fel a kapcsolatot!

Ajánlások – munka – vendéglátóhelyek

6. Arra kérünk minden szegedit, hogy a munkaidőn túl maradjon otthon! Ha elhagyják otthonukat, rövid időre tegyék, kerüljék a társas érintkezést, és amint hazaértek, alaposan mossanak kezet!
7. Kérjük, hogy minden egyéb ügyintézést online, vagy telefonon tegyenek meg, és ahol lehet, online vagy bankkártyával fizessenek!
8. Arra kérjük a szegedi munkaadókat, hogy mindenhol rendeljék el a távmunkát, ahol ez lehetséges!
9. A patikákon és az élelmiszerboltokon kívül felszólítunk minden szegedi üzletet, hogy zárjanak be vagy korlátozzák nyitvatartásukat!
10. Valamint nyomatékosan felszólítjuk a szegedi szórakozóhelyeket és vendéglátóhelyeket, hogy a járvány veszélyhelyzetre tekintettel ne nyissanak ki, az éttermek lehetőség szerint álljanak át a házhozszállításra! Felszólítjuk a kormányt, hogy az ételszállító dobozok termékdíját törölje el a veszélyhelyzet idejére.

Higénia

11. Felszólítjuk a kormányt, hogy biztosítsa a szükséges védőfelszereléseket, a védőmaszkokat, orvosi kesztyűket és fertőtlenítőszereket az egészségügyi szakembereknek, a védekezésben és a közszolgáltatások biztosításában résztvevőknek.
12. Minden szegedi intézményében és önkormányzati cégnél folyamatos és rendszeres takarítást és fertőtlenítést végzünk. Mindenhol rendelkezésre bocsátunk kézfertőtlenítő szert is.

Közlekedés

13. A tömegközlekedésben március 18-tól átállunk a nyári menetrendre és megszüntetjük az éjszakai járatokat. A Volánnak és az Szegedi Közlekedési Társaságnak már kiadtuk, hogy készüljenek fel a változtatásra, és készítsék el az új online és offline menetrendi tájékoztatókat.

Szociális

14. Az idősek nappali klubjában a szociális étkeztetést március 18-tól helyben megszüntetjük, csak az étel elvitelére lesz lehetőség.

Az alábbi intézkedések visszavonásig érvényesek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés szerdán az egészségügyi törvényen – számolt be az MTI. A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés szerdán az egészségügyi törvényen – számolt be az MTI. A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Tovább olvasom »