Szüleit és magát is fel akarta robbantani egy Csongrád megyei faluban

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki többek között házi készítésű robbanóanyaggal próbált elégtételt venni régi sérelmein – adta hírül az ügyészség.

A vádirat szerint a Csongrád megyei faluban élő férfi hosszabb idő óta rossz viszonyban volt a szüleivel, a közelmúltban bekövetkezett válásáért is őket tette felelőssé. Ezért elhatározta, hogy megöli édesanyját és édesapját úgy, hogy felrobbantja velük együtt magát. Lakóhelyén robbanóanyag és robbantószer felhasználására szolgáló készüléket készített töltényhüvelyekből, lőporból, nitroglicerinből és rongyokból. A robbanóanyagnak minősülő készülék készítésére a vádlott engedéllyel nem rendelkezett. Ezen kívül magához vett egy méteres vasrudat, egy engedély nélkül tartott gázriasztó pisztolyt, negyven darab lőszert, egy kést, két darab benzinnel töltött flakont, és 2018. november 26-án,  kora reggel, elindult szülei lakóházához.

Terve az volt, hogy szülei lakóhelyéhez megy, őket felelősségre vonja és amennyiben nem kap megfelelő válaszokat, úgy felrobbantja a házukat, magával együtt.

A korai óra ellenére a vádlott édesapja már nem volt otthon, míg hetvenhét éves édesanyja megpróbálta a fenyegetőző, őt a vascsővel test szerte többször megütő és hanyatt lökő vádlottat megakadályozni a házba való bejutásban.

Az ellenállást leküzdve a vádlott a házba bejutott, édesanyját megkötözte, azonban a sértett segítségkérését a szomszéd meghallotta és a házhoz sietett. A vádlott ezt észlelte és változtatott a tervén. A házban levő gázpalackot nyitotta ki és a nála levő lőszereket, illetőleg rongyba tekert robbanóanyagokat próbálta meggyújtani a magával hozott benzinnel és öngyújtóval.

A vádlott cselekményét befejezni nem tudta, mivel a vádlott testvérét értesítette szomszéd, és a testvér a házba belépve azonnal elzárta a palackot, illetőleg megpróbálta a vádlottat lefegyverezni. A vádlott a nála levő gázriasztó fegyverrel testvérére lőtt és csak az udvaron, a szomszéd segítségével tudták őt lefegyverezni.

A vádlott által kiengedett gáz már olyan koncentrációban volt jelen, hogy akár egy elektromos vagy az emberi test által kiváltott elektrosztatikus töltés nyomán keletkező szikra is berobbanthatta volna azt, ez csak a véletlen folytán maradt el.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor olyan elmekóros állapotban volt, ami kizárta őt cselekménye következményeinek felismerésében és ezen felismerésnek megfelelő magatartás tanúsításában.

A főügyészség a férfival szemben előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, emberölés előkészülete, lőszerrel visszaélés bűntette, robbanóanyaggal visszaélés bűntette, valamint fegyveresen elkövetett magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor előzetes kényszergyógykezelésben levő vádlott vonatkozásában a főügyészség az ellene emelt vád alóli felmentésre tett indítványt a kényszergyógykezelés elrendelése mellett. Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Törvényszéknek van hatásköre és illetékessége a döntésre.

(ugyeszseg.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább »

2020-ban nettó 160 ezer forint volt az átlagbér Makón

2020-ban az egy főre jutó havi nettó átlagkereset hazánkban 210 585 Ft volt (ez 21%-kal alacsonyabb, mint a KSH által közölt, szűkebb körre vonatkozó adat (268 405 Ft). A GKI Gazdaságkutató Zrt. a NAV adatait felhasználva megvizsgálta a nettó keresetek alakulását a COVID járvány első évében. 

Tovább »

kapcsolódó cikkeink