„Takarodjatok a telefonjainkból” – A lehallgatási botrány miatt tüntettek hétfőn

Ennek a kormánynak mennie kell, a lehallgatási botránynak pedig lesznek következményei – ezt ígérték az ellenzéki pártok felszólalói a hétfő kora esti demonstrációjukon. A szervezők szerint nagyjából ezren lehettek – derül ki a Magyar Hang tudósításából.

Az ellenzéki pártok által szervezett rendezvény résztvevői a Terror Háza előtt gyülekeztek délután hat órakor, és fél hét körül indultak el a Fidesz Lendvay utcai székháza elé.

Gyenes Szilárd – akinek a telefonszáma szerepelt a kiszivárgott Pegasus-iratokban – a demonstráción azt bírálta, hogy ilyen 2021-ben az Európai Unióban előfordulhat. Azt kérte egyúttal az emberektől, hogy ne féljenek, mert nincs mitől félni.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint ez megtörténhet bárkivel. – Egy megfigyelő államban élünk, ahol a magánéleted legféltetettebb titkaiba is beleláthatnak, csak azért mert nem értesz egyet a rendszerrel – mondta. – Ennek a kormánynak le kell most azonnal mondania – követelte a politikus, majd a tömeg skandálni kezdte, hogy „Mondjon le!”.

A DK-s Arató Gergely arról beszélt, a megfigyelési ügy tétje, hogy „elveszik-e az életünket”, az álmainkat, a titkainkat. Az az ország – mint mondta – nem felel meg az európai értékeknek, amely megfigyeli a saját állampolgárait, ez az út kivezet Európából. A tét tehát szerinte az, hogy Orbán vagy Európa. Azt mondta, addig nem nyugszanak, amíg meg nem tudják, hogy kik rendelték meg a megfigyeléseket és lesznek következmények.

Az LMP-től Tetlák Örs azt mondta, már egyikünk sem lehet biztos, hogy éppen kinek a telefonján matatnak valamit. Majd ő is azt mondta, hogy „ennek a kormánynak mennie kell”, a demonstrálók ekkor ismét belekezdtek abba, hogy „Mondjon le!”.

A Jobbiktól Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott a kormánypártra utalva, hogy „fiatal demokratákból öreg bolsevikok lettek”. Beismerő vallomásnak nevezte, hogy a fideszesek nem voltak ott a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén, ahol tisztázhatták volna az ügyet. Az ítéletet felettük viszont nem a pártok, hanem az emberek fogják kimondani jövő tavasszal. – Takarodjatok a telefonjainkból, takarodjatok a levelezésünkből – üzente a politikus.

Az MSZP-s Bárándy Gergely azt a kérdést tette fel, hogy mi jön majd a lehallgatás után? Becsukják az embereket a börtönbe? Azt is hangsúlyozta, hogy 2022-ben elszámoltatás lesz és akik ezt tették, nem ússzák meg büntetlenül.

A Párbeszédtől Dorosz Dávid a színpadon a szájához emelte a telefonját, majd így mondta: „Viktor, nektek lefőtt a kávé, ’22-ben ennek ára lesz”.

Pálinkás József szerint nyilvánvalóvá kell tenni, hogy „ez így tovább nem folytatódhat”. Orbán Viktor és kormánya visszatért a terror eszközeihez: lehallgatnak, megfigyelnek és megfélemlítenek embereket. – Senki nincs biztonságban, mert mindenkinek hozzájuthatnak a titkaihoz – közölte.

Lukácsi Katalin azt skandáltatta a tömeggel, hová kívánják Orbán Viktort jövőre, a demonstrálók pedig egyből belekezdtek, hogy „Börtönbe! Börtönbe!”.

Nem sokkal nyolc óra előtt a momentumos Hajnal Miklós, a rendezvény moderátora azt kérte a tüntetőktől, hogy „legközelebb töltsük meg a Kossuth teret is, mert ezt a kormányt erővel lehet legyőzni”. Majd hivatalosan is bejelentette, hogy a rendezvény véget ért.

(Kiemelt fotó: Jobbik Magyarországért Mozgalom)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink