Támogatást az azbesztmentesítéshez!

[ad 1]

A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésbe annak érdekében, hogy megkönnyítsék és felgyorsítsák az azbesztmentesítést. Bár az egykori zagyvaszántói azbesztgyár törmelékét elszállították, a mentesítés minősége megkérdőjelezhető, több településen továbbra is súlyos problémát jelent ez. Az ott gyártott azbesztet sokan felhasználták a házépítés során, s számos illegális lerakó is létesült.

A Jobbik az elmúlt hónapokban megvizsgálta, milyen mód van arra, hogy csökkentsék ezt a környezetkárosítást. – Az EP-képviselők megvizsgálták azokat az uniós jogelveket és irányelveket, amelyek alapján egyértelmű, hogy az azbesztmentesítés érdekében a kohéziós alapból uniós támogatásokat lehet lehívni, de csak akkor, ha ez az operatív programokban is szerepel – tudtuk meg Orosné Spák Hedvigtől, aki a fiatalok képzésért felel a makói szervezetnél.

Úgy tudjuk, ez idáig egyetlen ilyen hazai programban sem szerepel ez a lehetőség.

A Jobbik javaslatának értelmében azoknak a magánszemélyeknek, akiknek a portáján megtalálható az azbeszt, nem kellene többszörös árat fizetni a mentesítésért és az elszállításért, – ami háztartásonként egy-másfél millió forintos költséget is jelenthet, – hanem az állam vállalná magára.

A javaslat értelmében az állam létrehozna egy pénzalapot, amelynek segítségével fel lehetne térképezni a hazánkban található azbesztszennyeződéseket, illetve a megbetegedettek gyógyítását és kártérítésüket az állam vállalná fel. – A Jobbik fontosnak tartja, hogy az azbesztmentesítéssel kapcsolatos uniós jogelveket ültessék át a magyar jogrendbe – jelentette ki Orosné.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »