Támogatást az azbesztmentesítéshez!

[ad 1]

A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésbe annak érdekében, hogy megkönnyítsék és felgyorsítsák az azbesztmentesítést. Bár az egykori zagyvaszántói azbesztgyár törmelékét elszállították, a mentesítés minősége megkérdőjelezhető, több településen továbbra is súlyos problémát jelent ez. Az ott gyártott azbesztet sokan felhasználták a házépítés során, s számos illegális lerakó is létesült.

A Jobbik az elmúlt hónapokban megvizsgálta, milyen mód van arra, hogy csökkentsék ezt a környezetkárosítást. – Az EP-képviselők megvizsgálták azokat az uniós jogelveket és irányelveket, amelyek alapján egyértelmű, hogy az azbesztmentesítés érdekében a kohéziós alapból uniós támogatásokat lehet lehívni, de csak akkor, ha ez az operatív programokban is szerepel – tudtuk meg Orosné Spák Hedvigtől, aki a fiatalok képzésért felel a makói szervezetnél.

Úgy tudjuk, ez idáig egyetlen ilyen hazai programban sem szerepel ez a lehetőség.

A Jobbik javaslatának értelmében azoknak a magánszemélyeknek, akiknek a portáján megtalálható az azbeszt, nem kellene többszörös árat fizetni a mentesítésért és az elszállításért, – ami háztartásonként egy-másfél millió forintos költséget is jelenthet, – hanem az állam vállalná magára.

A javaslat értelmében az állam létrehozna egy pénzalapot, amelynek segítségével fel lehetne térképezni a hazánkban található azbesztszennyeződéseket, illetve a megbetegedettek gyógyítását és kártérítésüket az állam vállalná fel. – A Jobbik fontosnak tartja, hogy az azbesztmentesítéssel kapcsolatos uniós jogelveket ültessék át a magyar jogrendbe – jelentette ki Orosné.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

100 éve született Dr. Polcz Alaine, magyar pszichológus, író, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »