Támogatást az azbesztmentesítéshez!

[ad 1]

A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésbe annak érdekében, hogy megkönnyítsék és felgyorsítsák az azbesztmentesítést. Bár az egykori zagyvaszántói azbesztgyár törmelékét elszállították, a mentesítés minősége megkérdőjelezhető, több településen továbbra is súlyos problémát jelent ez. Az ott gyártott azbesztet sokan felhasználták a házépítés során, s számos illegális lerakó is létesült.

A Jobbik az elmúlt hónapokban megvizsgálta, milyen mód van arra, hogy csökkentsék ezt a környezetkárosítást. – Az EP-képviselők megvizsgálták azokat az uniós jogelveket és irányelveket, amelyek alapján egyértelmű, hogy az azbesztmentesítés érdekében a kohéziós alapból uniós támogatásokat lehet lehívni, de csak akkor, ha ez az operatív programokban is szerepel – tudtuk meg Orosné Spák Hedvigtől, aki a fiatalok képzésért felel a makói szervezetnél.

Úgy tudjuk, ez idáig egyetlen ilyen hazai programban sem szerepel ez a lehetőség.

A Jobbik javaslatának értelmében azoknak a magánszemélyeknek, akiknek a portáján megtalálható az azbeszt, nem kellene többszörös árat fizetni a mentesítésért és az elszállításért, – ami háztartásonként egy-másfél millió forintos költséget is jelenthet, – hanem az állam vállalná magára.

A javaslat értelmében az állam létrehozna egy pénzalapot, amelynek segítségével fel lehetne térképezni a hazánkban található azbesztszennyeződéseket, illetve a megbetegedettek gyógyítását és kártérítésüket az állam vállalná fel. – A Jobbik fontosnak tartja, hogy az azbesztmentesítéssel kapcsolatos uniós jogelveket ültessék át a magyar jogrendbe – jelentette ki Orosné.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Leadta a népszavazási aláíróíveket az ellenzék

Az ellenzéki referendum aláírásgyűjtésében résztvevő szervezetek szerint a népszavazással visszaadják az embereknek a politikát. Képviselőik pénteken az Országház előtt tartottak sajtótájékoztatót, amelynek végeztével aktivisták élőláncával juttatták el az íveket a Kossuth térről a Nemzeti Választási Iroda közelben álló székházához.

Tovább olvasom »