Titkolja a Szegedi Törvényszék, mennyi sajtóper indult a közpénzből fenntartott helyi kormánysajtó ellen

Megtagadta a törvényszék, hogy válaszoljon az Országszerte Átlátszónak arra, hogy a Fidesz-közeli szegedma.hu-t kiadó Napfénymédia és Marketing Kft., valamint a szintén kormányközeli promenad.hu-t és makohirado.hu-t üzemeltető Csanád Média Kft.-vel és annak jogelődjével szemben 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben eddig mennyi sajtóper indult és milyen eredménnyel – írja a media1.hu.

Az Országszerte Átlátszó beszámolója szerint a bíróság arra hivatkozott, hogy „a gazdasági társaságokkal szemben indított perek száma és azok eredménye személyes adatnak minősül”, így azokról a törvényszék nem nyújthat tájékoztatást.

Mindezt annak ellenére állítja a bíróság, hogy az oldal által megkérdezett jogászok szerint egy gazdasági társaságnak nincs személyes adata, így a kért információkat a bíróságnak ki kell adnia.

Mindez azért különös, mivel a bírósági perek általánosságban véve nyilvánosnak számítanak, sőt ezek eredményeit eddig a törvényszék maga tette közzé. Sőt idén év elején még annak sem volt akadálya, hogy összesített statisztika is megjelenhessen a hazai kormánysajtó által közölt helyreigazításokról, mivel a Fővárosi Törvényszék hajlandó volt adni erre vonatkozó adatokat az érdeklődő újságírók számára.

Innen lehet tudni, hogy megduplázódott egy év alatt a kormánypárti sajtóban a helyreigazítások száma. A kormányközeli orgánumok által elvesztett 109 helyreigazítási perrel szemben alig néhányszor vesztettek bíróságon a kormánytól független médiumok.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A Spar sem teszi kötelezővé az oltást

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát – közölte a cég. Ugyanakkor minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink