Több százezer nyugdíjast vert át Orbán

200-220 ezer nyugdíjasnak nem éri el a havi juttatása a 80 ezer forintot, így a miniszterelnök által vasárnap beharangozott 50-56 ezres nyugdíjprémiumnál kevesebbre számíthatnak – hangzott el az ATV Híradójában. Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta, mivel „száguld a gazdaság”, ki fogják fizetni a nyugdíjprémiumot.

Most úgy látom, hogy egy 50-56 ezer forint az valószínű, de ha 7 százalékos növekedés lesz, akkor még jóval efölé is mehet az az egyszeri összeg, amit nyugdíjprémiumként oda tudunk adni még az év vége előtt a nyugdíjasoknak

– mondta Orbán.

Farkas András nyugdíjszakértő ugyanakkor arra mutatott rá, a nyugdíjprémium összege a járandósággal arányos.

Aki 80 ezer forintot vagy annál többet kap, az a lehető legnagyobb mértékű prémiumban részesül. Ez azt jelenti, hogy például 6 százalékos növekedésnél 50 ezer forint fog kapni év végén.

Akinek viszont ennél kisebb a nyugdíja, például 60 ezer forint, annak arányosan csökkenni fog a nyugdíjprémiuma is.

Tehát egy ugyanilyen, 6 százalékos növekedésénél már csak 37 500 forint jár majd neki – mutatott rá Farkas.

Az öregségi nyugdíjasok száma 2 millió 53 ezer fő, közülük 1 millió 800 ezren kapnak többet, mint 80 ezer forint, tehát körülbelül 200-220 ezer nyugdíjasnak kisebb a nyugdíja 80 ezer forintnál, náluk kell ezt az arányosan kisebb összeget figyelembe venni

– fogalmazott a szakember a műsorban, hozzátéve, az egyéb ellátásban részesülő félmillió ember esetében is a juttatás sokszor nem éri el a 80 ezer forintot.

A nyugdíjprémiumról még 2010 előtt döntött az országgyűlés. A plénum akkor (a gazdasági válság idején) úgy határozott, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot, akkor nyugdíjprémiumot kell fizetni, melynek összege az adott év november havi juttatás negyedének, de legfeljebb 20 ezer forintnak, illetve a GDP-növekedés 3,5 százalékot meghaladó mértékének (de legfeljebb 4-nek) szorzata.

A nyugdíjprémium kifizetésének feltétele a törvény szerint az is, hogy az illető nemcsak az adott év novemberében, hanem az előző év legalább egy napján is nyugdíjszerű ellátásban részesüljön, vagyis

aki idén ment/megy nyugdíjba, nem lesz jogosult a prémiumra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Lángszórós Alakulat: milliók mentek el városi rendezvényekre, de a Makó FC tönkretevői bujkálnak

Eddig úgy gondoltuk, hogy nem feladatunk a politikába beleszólni, de a politika beleszólt a csoport életébe. Sajnos városunk vezetése nem képes felelősséget vállalni, sem önállóan dönteni olyan kérdésekben, melyek meghatározzák a városban élők jövőjét – fogalmaztak oldalukon a makói Lángszórós Alakulat tagjai.

Tovább olvasom »