Úgy tűnik, Orbánék szerint úgy érhető el a bürokráciacsökkentés, ha vállalhatatlan munkakörülményeket vezetnek be

Több ezer ember hagyta-, és hagyja ott jelenleg is a közszférát, ennek oka pedig az, hogy a kormány „bürokráciacsökkentés” címen egyre elviselhetetlenebb körülményeket teremt.

Mint ismert, március elsejétől a közszférában 25 napról 20 napra csökkent az alapszabadság, a köztisztviselők munkaidejébe pedig már nem számít bele az ebédszünet fél órája, és ellentételezés nélkül terjeszthető ki a napi munkaidő 12 órára (vagyis nem fizetik ki a túlórákat).

A Fidesz részéről Deutsch Tamás ezt a problémakört egy könnyed nyilatkozattal oldotta meg:

 „Ne csináljunk már Krisztusból bohócot! (…) Az emberek – induljunk már ki ebből! – nagyon-nagyon jelentős részben örömmel dolgoznak ott, ahol dolgoznak, van egy szakmai végzettségük, nem munkahelyüknek, hanem hivatásuknak tekintik. És lehet, hogy 8:15-re kellene hivatalosan beérniük, de 7:50-kor bent vannak, és lehet, hogy 16:45-kor elmehetnének, de ha van elvégzendő munkájuk, akkor 17:30-kor, sőt, 18:15-kor is ott vannak a cégnél.”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője, frakcióvezetője minderre rá is kérdezett Orbánnál, akinek a nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára adott cinikus választ:

A Kormány kiemelt célkitűzése a hatékony állam megteremtése, amelynek előfeltétele, hogy – versenyképes bérezés mellett – csak a feladatok által indokolt létszámú közigazgatási apparátus működjön. Célunk tehát egy áramvonalas, hatékonyan működő közigazgatás kialakítása, amely ahelyett, hogy megnehezítené az ügyintézést, támogatja az állampolgárokat és a vállalkozásokat. Biztosíthatom Képviselő Urat, hogy az eddig megtett kormányzati intézkedések ebbe az irányba mutatnak. Éppen ezért érthetetlen, hogy a bürokráciacsökkentés támogatása helyett Képviselő Úr indirekt módon miért javasolja folyamatosan a bürokrácia növelését.”

Úgy tűnik tehát, hogy a bürokráciacsökkentést nem a sokszor felesleges adminisztráció csökkentésével, indokolatlan ügymenetek-, és eljárások megszüntetésével képzelik el, hanem oly módon, hogy olyan munkakörülményeket teremtenek a közszférában dolgozók számára, amelyeket vállalhatatlannak tartanak.

„Az valóban tény, hogy az intézkedések nyomán alig két hónap alatt több ezer ember hagyta ott-, és hagyja ott jelenleg is a közszférát, ahogyan az is, hogy komplett hivatali részlegek munkavégzése leállt a szükséges humánerőforrás hiányában. Tisztelt Miniszterelnök Úr, amit Ön leírt az elképesztő, elfogadhatatlan és tűrhetetlen”

– reagált Gyöngyösi Márton.

A jobbikos politikus erre érdemi választ egyelőre nem kapott, ahogy arra sem, tervezik-e visszaállítani a közszférában dolgozók megbecsülését.

(zsurpubi.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

15 éve hunyt el Ács Károly (eredeti neve: Kovács Károly) Híd-díjas magyar költő, műfordító, szerkesztő.

Tovább »

Legalább 25 támogatót keres a Makói Csípős

Oldalunk célja a 2015-ös megalapítás óta Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Ezek a célkitűzések veszélybe kerültek, így számítunk azon Olvasóink támogatására, akik fontosnak tartják, hogy működjön Makón kormányfüggetlen sajtóorgánum.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink