Újabb kincsek kerültek elő a kiszombori Rónay Tibor-kúria visszaalakítása során

A kúriához az 1970-es évek elején építettek hozzá egy kazánházat. A 14 méter magas kémény és a romos toldalék elbontásával megszabadították az épületet ettől a torz saroktól. Az alap felszedésekor három vödör régi tárgytöredék került elő.

Ezek korát csak becsülni tudják, van közöttük régebbi agyag korsó, üvegtöredék, cserépedény darab, kovácsolt vas szegek és egyéb fémtárgyak. Találtak két címeres pohár töredéket, amelyek eredetét tovább kutatják.

Szinte hihetetlen, hogy pár centivel a beton alatt már faragott tégla boltív részlet kerül elő és az egymás mellett futó, valamikori épületek alapjai bukkannak elő, egymásra épülve. Régi korok, régi épületmaradványai, padlótéglái, egymáson, közöttük a töltött földben pedig az egykor használt tárgyak maradványai törtek felszínre.

Az előkerült tárgyakról készítettek egy fényképsorozatot:

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Óföldeákra tekertek a Kerisek

A HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium századik tanévének alkalmából kerékpártúrát szerveztek szombaton névadójuk tiszteletére. Nagyjából két osztálynyi diák jött össze, pedagógusok, valamint szülők és külsősök is.

Tovább olvasom »

Furcsa körülmények között történt a csanádpalotai motoros baleset

A múlt hétvégén motoros baleset történt Csanádpalotán. A kezdeti hírek arról szóltak, hogy közúti baleset volt, amelyben a motor vezetője és utasa súlyosan megsérült, amikor is egy személygépkocsival ütköztek egy útkereszteződésben. Másnapra nem csak a régiónk sajtója, hanem az országos is felkapta a hírt, sőt országos tévécsatornák is forgattak a helyszínen.

Tovább olvasom »