Újabb távol-keleti vendégmunkásokat hívna hazánkba a kormány

Harmadik országbeli – vietnámi, indonéz, mongol, fülöp-szigeteki – vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását könnyítené meg a kormány egy erről is szóló salátatörvény segítségével – számol be a Népszava.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről címet viselő javaslatcsomagot május elején nyújtották be, és a héten kerül a parlament elé. 

Az ominózus tervezet lehetővé tenné, hogy a harmadik országbeli állampolgárok minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül könnyített úton érkezhessenek hazánkba, és akár munkavállalási engedély nélkül is dolgozhassanak itt. A pandémia idején már bevezették átmeneti szabályozásként, most azonban hosszú távra is véglegesség válhat a vendégmunkások mentessége, amennyiben azt a kormány rendeletben is rögzíti majd.

Az, hogy mely munkaerő-kölcsönzők érdemelhetik ki a minősített jelzőt, a lap szerint szintén a kormány döntésének függvénye. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke úgy látja, az egyszerűsített behozatallal aligha tudnak gátat szabni a munkaerőhiány súlyosbodásának:

Legfeljebb majd néhány munkaerő-kölcsönző vállalkozásnak hoznak jó pénzt a konyhára, de a magyar gazdaság problémáit, a munkaerőhiányt nem oldják meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »