Újra érvényes 2 oltással a védettségi igazolvány

A kormány változtatott a korábbi szabályokon, a védettségi igazolvány nem kötődik a harmadik oltáshoz, május 1-ig két oltással is érvényes – hangzott el a csütörtök reggeli kormányinfón.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elmondta, valószínűleg az omikron-hullám csúcsának közelében vagyunk, vagy előtte pár nappal, vagy már azon túl. Mindenesetre lassan csökken a megbetegedések száma.

Fontos változás, hogy a kormány változtatott a korábbi szabályokon, a védettségi igazolvány nem kötődik a harmadik oltáshoz, május 1-ig két oltással is érvényes. Átlagosan 270 napig érvényes az európai védettségi igazolvány is. Így nem lesznek hátrányos helyzetben a magyarok – tette hozzá a miniszter.

Szentkirályi Alexandra azt is elmondta, hogy hazánk is beszáll az Európai Bizottság Pfizer-gyógyszer beszerzésébe, 50 ezer adag gyógyszert kapunk a súlyos betegek számára.

Oroszország kapcsán nem tudtunk meg új dolgokat. Magyarország mindent meg akar tenni, hogy elkerülje a háborút Ukrajnában, de fent akarja tartani a gazdasági kapcsolatokat is. A földgázüzlet kapcsán elmondta, évi 4,5 milliárd köbméter földgáz érkezik majd Oroszországból (az éves fogyasztásunk: 9-10 milliárd köbméter), illetve 1 milliárd plusz köbméterre is megegyeztek, de az árak titkosak.

„Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés”

– hangzott el.

Idekapcsolódik, hogy a kormány álláspontja szerint az ukrán-orosz konfliktus alapja Ukrajna lehetséges NATO-tagsága.

Beszélt a kampány kifizetésekről is, de Gulyás Gergely szerint továbbra is 5 százalék alatt akarja tartani a költségvetési hiányt. A hétvégi viharkárokkal kapcsolatban elmondta, elsősorban a fóliás zöldségtermesztést érte a csapás, plusz forrásokat és rendkívüli vis maior keretet hoznak létre, az agrártárca felméri a károkat, várhatóan több milliárd forintot kell kifizetni a gazdáknak kártérítésre.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Négy éve nincs szülészet Makón

Hogy szünetel a fekvő szülészet-nőgyógyászati osztály Makón, az a nyilvánosság számára a 2020. március 25-i testületi ülésen derült ki. Mindezt a veszélyhelyzetre való tekinttel Dr. Kallai Árpád főigazgató rendelte el. Ez az állapot azóta sem változott.

Tovább olvasom »