Újraavatták vitéz livnói Hadfy Imre felújított síremlékét Kiszomboron

A napokban adták át vitéz livnói Hadfy Imre (1853-1936) gyalogsági tábornok, belső titkos tanácsos felújított síremlékét Kiszomboron. A sírhely felújítása a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) előzetes felmérése alapján, a HM HIM finanszírozásában valósult meg.

Vitéz livnói Hadfy Imre 1853. november 2-án született a Szatmár vármegyei Nagykárolyban. 1914. augusztus 9-től az újonnan összeállított magyar királyi 39. honvéd gyaloghadosztály parancsnokának nevezték ki, s e minősítésében került a keleti frontvonalra, ahol egységével hozzájárult a decemberi limanowai csata sikeréhez.

1918. július 4-től a Piavénál harcoló XXIII. hadtest parancsnokává nevezték ki. A fegyverszünetet is ott élte meg, de már a XXIV. hadtest parancsnokaként. 1918. december 1-jén nyugdíjazták, 1919 szeptemberétől Makón élt. 1922. augusztus 15-én vitézi címmel tüntették ki. 1925-ben Kiszomborra költözött, emlékiratának írása közben itt érte a halál 1936. március 29-én.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság tájékoztatása szerint a síremléket az elmúlt évtizedek szélsőséges időjárása erősen kikezdte, ezért indokolttá vált felújítása. A sírt megtisztították, a repedéseket kitöltötték, a hiányzó díszítőelemeket pótolták, valamint a síremlék tetejére új műkő keresztet helyeztek. A névtáblát javították és fényezték, a feliratokat újrafestették és az emlékmű környezetét rendezték.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »