Vagyonvisszaszerzési eljárást indítottak a letartóztatott orvosok ellen

A KR NNI a gyógyászati segédeszközökre jogosulatlanul visszaigényelt támogatások ügyében eddig 13 céget azonosított be, és 37 főt vont eljárás alá. Közülük tizenöten letartóztatásban vannak – közölte a rendőrség.

Lassan fél éve tart a nyomozás abban a költségvetési csalási ügyben, ami a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI), majd az ország különböző pontjain jöttek létre nyomozócsoportok a szövevényes ügy teljes körű felderítése érdekében. Így a KR NNI-n túl folyik büntetőeljárás a Baranya, a Csongrád-Csanád, a Győr-Moson-Sopron és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságokon is. A nyomozócsoportok az NVSZ aktív közreműködésével, egymással párhuzamosan, gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket.

Mint ismeretes, a gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cégek az ortopéd orvosok által jogosulatlanul felírt gyógycipők, gerincortézisek, járássegítő alkatrészek, valamint csuklóortézisek és térdortézisek után igényelték vissza a nagy összegű állami támogatásokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

Az ügycsoportnak mára 37 gyanúsítottja lett: 14 orvos, 13 cégvezető és 10 alkalmazott, köztük ügyintézők, illetve asszisztensek. Jelenleg tizenöten vannak letartóztatásban, nyolcan bűnügyi felügyelet alatt, míg tizennégyen szabadlábon védekeznek.

Míg a nyomozás elején 250 millió forint volt az a kárösszeg, amit a nyomozók bizonyítékokkal alá tudtak támasztani, addig mára ez az összeg már meghaladta a 2 milliárd forintot. Az ügy előrehaladtával ugyanis egyre több cég és egyre több elkövető beazonosítása történt meg, így a költségvetési csalásban megállapított kárösszeg is folyamatosan nőtt.

Összegezve tehát kimondható, hogy a 37 gyanúsított a 13 cégen keresztül együttesen több mint 2 milliárd forintnyi állami támogatáshoz jutott hozzá. Ekkora összeget igényeltek vissza a NEAK-tól, és ennyivel károsították meg közvetve az embereket, tekintve, hogy a gyógyításra szánt erőforrásokat csapolták meg – állapítja meg a rendőrség.

A nyomozócsoportok által folytatott büntetőeljárásokkal szinkronban a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala az eljárás alá vontakkal szemben vagyonvisszaszerzési eljárást indított. A gyanúsítottaktól, valamint a hozzájuk köthető cégektől eddig összesen egy milliárd forintnak megfelelő vagyont zároltak, illetve foglaltak le a nyomozók.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább olvasom »