Zsidó örökséggel kapcsolatos séták Makón

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2018 óta évente megrendezi Sétafesztivál című rendezvényt. Ehhez kapcsolódóan Makón két program lesz.

A makói Kecskeméti Ármin Egyesület sétát és kerékpártúrát szervez azokhoz az emlékhelyekhez, amelyek Moshe Vorhand ortodox főrabbihoz köthetők. Felkeresik a ,,csodarabbi” által vezetett egykori jesivát, a makói ortodox zsinagógát, valamint ellátogatnak a várostól másfél kilométerre eső Jánogori temetőbe, ahol Vorhand rabbi sírja található. A túra május 27-én indul 16:30-kor, előzetesen itt lehet regisztrálni.

Május 29-én, 16 órától pedig az egykori zsidó városrész titkait ismerhetjük meg. A séta során bejárják az egykori ,,zsidófertályt” (Kis- és Nagyzsidó utca). Elsétálnak az egykori zsidó polgárházak, a Mand-féle kétszintes hagymaraktár és az egykori jesiva mellett. Megtekintik az emlékezés helyeit: a Makói Zsidó Emlékjelet és a Montág Vilmos háza előtti ,,botlatókövet„, az elszármazott haredi zsidóság ‘Bét Josef’ zarándokházát és a csodálatos makói ortodox zsinagógát. Regisztrálni szintén a MAZSIKE oldalán lehet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink