100 ezer forinttal keresünk kevesebbet Csongrád-Csanádban, mint Budapesten

Pedig elhangzott az elmúlt 10 évben többször is, hogy az Orbán kormány célja a versenyképes bérek megteremtése. A jelek szerint ez nem valósult meg érdemben, hiszen míg a fővárosban a nettó bér 316 968 forint, addig Csongrád-Csanád megyében 214 785 forint. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2020-as első negyedévi átlagbéreket megyei bontásban – írja az Mfor.hu. Ez alapján Csongrád-Csanád megyében 214 785 forint az átlagos havi nettó bér. A statisztika csak az 5 főnél nagyobb vállalkozások béreit tartalmazza, azokat is átlagolva és a valódi bérszínvonalt jobban tükröző medián (középső) értéket a KSH évek óta nem hajlandó közölni.

A KSH adatai azt mutatják, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az idei első negyedévben az átlagos nettó bér 176 445 forint volt.

Ez ugyan 9 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest és megfelel az országos átlagnak, de nominális értéken ez azt jelenti, hogy Szabolcsban most lett annyi az átlagbér, mint amennyi 10 éve volt a fővárosban.

Budapesten most az átlagos nettó bér 316 968 forint, ami nagyjából a duplája a keleti területeken élőkének, de a szabolcsiak az országos átlagtól is 30 százalékkal maradnak le, miközben ugyanannyiba kerül, vagy akár drágább is miden, mint a fővárosban, illetve a nyugati megyékben. Ennek eredményeként még a 10 évvel ezelőttihez képest is sokkal jelentősebb az átlagbér leszakadása a fővárosi viszonyokhoz képest.

A KSH szerint továbbra is Budapest vezeti a „bérrangsort” megelőzve Győr-Moson-Sopron megyét, Fejér és Komárom-Esztergom megyét. Az értékelés végén a már említett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, de csak kevéssel lemaradva Békés (186 743 forint) és Nógrád megye (192 001 forint) mögött.

A kormány szerint a leszakadó országrészekben élők bére nő a legdinamikusabban

Erre hivatkozva utasította el közel egy éve az Országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége a Jobbik elnökének azt a javaslatát, amely éppen a keleti régiókban élők bérfelzárkóztatását, illetve a regionális béruniót segítette volna elő. Jakab Péter a KSH adatai alapján úgy látja,

a kormány megint hazudott, mert a kormányzati ígéretek ellenére a bérszakadék nemhogy nem csökkent, de tovább nőtt.

„Miután az akkori érvük totálisan megdőlt, itt az ideje újra beadni a javaslatot”

– reagált Jakab Péter a KSH értékelésére. A Jobbik elnöke adópolitikai eszközökkel, a munka törvénykönyvének a módosításával és a multikkal kötött stratégiai szerződések újratárgyalásával indítaná el a bérfelzárkóztatást.

„Borsodiként mondom, soha nem fogunk lemondani a vidékről. Aki ezt teszi, az Magyarországról mond le”

– hangsúlyozta Jakab Péter.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink