A korábbi 6771 látogatóval szemben csak 165 főt engedhetnének be a cserkeszőlői fürdőbe

A Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ 74.825 m2-en helyezkedik el. Szabályzatunkban napi 6.771 személy fogadása szerepel, a medencéinben egyidőben 1.367 személy tartózkodhat. A 2 ezer fős település 430-470 ezer fürdővendéget fogad évente. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szabályozása szerint viszont egyszerre csak 165 vendéget engedhetnek be egyszerre. Varga Attila polgármester (független) szerint ez teljesen életszerűtlen.

A falu első embere a település közösségi oldalán adott tájékoztatást.

A népszerű fürdőhellyel Cserkeszőlő Jász-Nagykun-Szolnok Megye vendégéjszakáinak a 27%-át adja. Ezek nagyon szép számok egy 2 ezer fős településről, a gyógyulni vágyók között előkelő helyet foglalnak el. A koronavírus miatt veszélyhelyzetben nekik is be kellett zárniuk, annak ellenére, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ először azt kommunikálta:

a (gyógy)fürdők üzemeljenek csak nyugodtan, hiszen a vízforgatós medencékben a klór miatt, a gyógymedencékben pedig a melegvíz miatt nem marad meg a vírus.

A Kormány által adott segítségeket sem tudták felhasználni, mivel a fürdő költségvetési intézményként működik és minden munkavállaló közalkalmazott. A fürdőnek 170 munkavállalója volt, újra nyitáskor kb. 150 főt tudunk alkalmazni. Ám ezt tovább folytatni a jelenlegi lehetetlen szabályozási körülmények között nem tudják, mint sok más gyógyfürdővel rendelkező település, ők is a katasztrófa szélén állnak.

A fürdőnek (így az önkormányzatunknak) jelenleg a 3 hónapos leállás miatt 423 millió forint bevételkiesése van, és ezen felül történnek meg a védekezés jegyében az állami elvonások, úgymint gépjárműadó, idegenforgalmi adó, üdülési hozzájárulás. Lassan több, mint 525 millió forint bevétel kiesést könyvelünk el (tavalyi adatok alapján!) és a veszteségek még ezen felül számolandóak. Még ezt a hiányt is el tudná viselni és ki tudná gazdálkodni az önkormányzat, ám a közfürdők üzemeltetésére hozott lehetetlen NNK-ÁNTSZ útmutatás és tájékoztató megakadályoz bennünket ebben.

– fogalmazott Varga Attila. Úgy véli, szinte az összes gyógyfürdő hasonló problémával küzd.

A szabályozás szerint

  • egy emberre a korábbi 8 m² helyett 16 m²-t kell számolni a területből. De a beengedhető személyek számát nem ettől teszi függővé, hanem a medencék terhelhetőségétől.
  • A medencék terhelhetőségénél a 2 m²-t felemelte 4 m²-re. És ajánlja a 1,5 méteres védőtávolság betartását. Tehát egy eredetileg 100 fő befogadású medencénél az üzemeltető beengedhet a medencébe 50 főt.
  • Nem engedi a töltő-ürítő medencéket, így a gyógyvizes medencéket sem. Egészen április végéig nem volt baj a gyógyvíz, azt mondták, hogy abban nem marad meg a vírus.

Érdemes megnézni azokat fürdőket, amelyek most is üzemeltethetnek gyógymedencét (összesen 8 ilyen gyógyfürdő van jelenleg és Hévíz), milyen műszaki tartalommal rendelkeznek és milyen műszaki tartalmat követelnek meg az ÁNTSZ szabályozásában? 8 gyógyfürdő felel meg a legalább 150 gyógyfürdőből. A cserkei gyógyvíz legalább 34 fokos a medencében, de inkább ez feletti, vannak 38-40 fokos medencéink is. A cserkei gyógyvíz kloridos, kénes, jóddal teli gyógyvíz, amelyet bőrbetegségek gyógyítására is ajánlanak. Ide kívánkozik az is, hogy ki kíván olyan gyógyfürdőbe, gyógyvizes fürdőbe menni, ahol nincs gyógyvíz? Senki.

– közölte a polgármester.

Úgy véli, engedélyezni kellene a gyógyvizes medencék üzemeltetését is, betartva a higiéniás szabályokat és egy fürdőbe az adott szabad terület révén lehessen beengedni a látogatókat. ,,Ha van vírus azt bármilyen módon el lehet kapni, nem fürdő, gyógyvíz, klóros víz, vagy egyéb dolog függvénye, hanem inkább felelősség teljes állampolgári magatartás és a higiéniás szabályok betartásának a kérdése” – tette hozzá.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

67 éve született Máté Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink