120 éve született Istók Margit

Zeneművészeti pályáját egy betegség akasztotta meg, ezt követően a makói Állami Zeneiskola alapító tanára lett és élete végéig az intézmény országos hírű zongoratanára volt. Istók Margitról a József Attila Múzeum emlékezett meg. (Kiemelt fotó: Császár Zsuzsanna és Dr. Kerek Ferenc zongoraművészek az Istók Margit emléknapi koncerten, 2016-ban. Dr. Kerek Ferenc még Margit nénitől tanult zongorázni/József Attila Múzeum Facebook oldala.)

Istók Margit Földeákon született 1901-ben. A zene szeretetét családjából hozta. Az Istók család tipikus patrícius értelmiségi család, akik a rendi nemességet a szellem nemességével váltották fel. Édesapja Dr. Istók Barnabás orvos, később Csanád megye tiszti-főorvosa, aki makói házukat, a jelenlegi tíz szobás emlékházat a család számára építette 1908-ban.

Istók Margit zenei tehetsége annyira nyilvánvaló volt, hogy szülei a leghíresebb tanintézetek egyikébe, a budapesti Szent Erzsébet Nőiskolába íratták be. Itt Erkel Ilona, a nagy zeneszerző unokája oktatta zongorára. Később a Zeneakadémiára már fölvételi nélkül jutott be. Nemzetközi szakfórumra, Párizsba készült, amikor kiderült betegsége: a zongoristák réme, az ínhüvelygyulladás támadta meg. Többször megoperálták, mégis visszatért betegsége, utolsóéves korában több súlyos műtéten is átesett.

Ezek a viszontagságok annyira megviselték, hogy már csak hazavágyott és örökre lemondott a koncertező művész sokat ígérő pályájáról. Hazakerülve belefogott a zongoratanításba, több évtizeden keresztül tanított a városi munkaközösség keretein belül, majd 1968-ban a Bolemann Dénesné kezdeményezésére létrejött makói Állami Zeneiskola alapító tanára lett. Ettől kezdve szinte élete végéig a Bartók Béla Ének-Zenei Általános Iskola és Állami Zeneiskola országos hírű zongoratanára volt.

120 éve született Istók Margit legendás makói zongoratanárIstók Margit zongoratanár (1901-1995) Istók Margit…

Közzétette: József Attila Múzeum – 2021. március 26., péntek

Negyven növendéket nevelt zenei pályára, akiknek még mesélt Bartók Béláról, aki jelen volt akadémiai záróvizsgáján.

A tehetséges növendékekért érzett felelőssége vezette arra, hogy saját alapítványt hozzon létre. Így jött létre 1993-ban az Istók Margit Alapítvány, az általa kijelölt kuratóriumi tagokkal, hogy az Istók-díjat odaítélhesse az arra érdemeseknek. 1995-ben halt meg Makón, végrendeletében József Attila utcai házát és minden ingóságát Makó városára hagyta, azzal a megkötéssel, hogy a házból a város Művészetek Házát létesítsen.

Fiatalabb bátyja, Istók Zoltán nagy tudású mérnök, 30 éven keresztül Makó város főmérnöke, szintén ebben a házban élt haláláig. Húga, Istók Irén gyógyszerészként vezette saját patikájukat, ami jelenleg is áll a Bérpalota sarkán.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Legalább 25 támogatót keres a Makói Csípős

Oldalunk célja a 2015-ös megalapítás óta Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Ezek a célkitűzések veszélybe kerültek, így számítunk azon Olvasóink támogatására, akik fontosnak tartják, hogy működjön Makón kormányfüggetlen sajtóorgánum.

Tovább olvasom »