A nap témája: Így változott a kormánysajtó álláspontja a Szájer-botrányról

Mint arról beszámoltunk, felkerült egy rendőrségi műsor előzetese, amelyben látható volt, ahogy a brüsszeli rendőrök feltartóztatják az illegális melegorgiáról menekülő Szájer Józsefet. Így a héten ismét felerősödtek azok a kormányzati hangok, fideszes narratívák, melyek olyan felelősséget vállaló politikusként próbálják bemutatni a bukott EP-képviselőt, akit kelepcébe csalt egy ismeretlen titkosszolgálat. Erre példaként a helyszínen forgató TV-stáb jelenlétét hozzák fel. De vajon sikerül nekik átfesteni a valóságot? Mindenesetre megpróbálják.

Szájer öt napja

  • 2020. november 27-én, pénteken,

Szájer József, akkori fideszes EP-képviselő 24, többségében férfitársával részt vesz egy melegorgián, ezzel megsértve a szigorú brüsszeli kijárási korlátozásokat. A szomszédok kihívják a rendőröket, akik megjelennek – egy, a rendőri munkát dokumentáló tévéstábbal. Szájer József a helyszínről menekülni akar, de a rendőrök elfogják (erről mutattak be tegnap videófelvételt), táskájában  a rendőrség extasy tablettát talált a táskájában, majd az eljárást lefolytatták, szóbeli figyelmeztetésben részesítették és hazavitték a politikust.

  • 2020. november 28., szombat.

Valójában a sztori legfontosabb napja. Elképzelhető, hogy Szájer József nem szólt senkinek a péntek esti zűrről? Se a háromévtizedes barátainak, akik közül Orbán Viktor a magyar miniszterelnök, és a Fidesz elnöke, se pedig a hazai hatóságoknak, hogy egy ellenérdekelt titkosszolgálat esetleg rádolgozott? Vagy tényleg arra gondolt a rendkívül tapasztalt európai politikus, hogy a rendőri razziából, igazoltatásból nem lesz hír, miközben filmezte őt egy stáb? Nehezen hihető.

  • 2020. november 29-én, vasárnap

– úgy tűnt, a semmiből jött a hír – Szájer József lemond. Akkori magyarázata szerint döntése egy

,,hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot”.

Hangsúlyozta azt is, hogy

a lemondás december 31-ével hatályos,

sőt, belengette azt is, hogy új feladatait – amelyekről később ad tájékoztatást – az eddigi elkötelezettséggel és elszántsággal fogja teljesíteni. A bejelentés elvileg mindenkit meglepett, mindenesetre ma már valóban tragikomikus visszaolvasni a már hivatkozott fideszes közlemény egy másik búcsúmondatát:

,,a legismertebb és legelismertebb magyar európai parlamenti képviselővé vált”.

Valóban…

  • 2020. november 30., hétfő.

Utólag már gyanús, hogy túl nagy volt a csend a kormánysajtóban. Semmi találgatás, interjú, elemzés nem jelent meg az Alaptörvény megszövegezőjének – elvileg váratlan – visszavonulásáról. Egyedül a Pesti Srácok hozott le egy – szokás szerint téves ATV-s – értesülést az utódlásról; nem Kovács István lett az új fideszes EP-képviselő. Mindenesetre még csak utalás szintjén se jelent meg semmi, hogy a kormánypártokkal szemben bármi is készülne Brüsszelben – jogállamisági vita ide, vagy oda. 

  • 2020. december 1-én, kedden,

kora délután jelentek meg a magyar sajtóban az első hírek, hogy két belgiumi újság is arról írt, hogy Szájer József is részt vett egy pénteki illegális brüsszeli homoszexuális szexpartin, aminek végül a helyi rendőrség vetett véget. Természetesen, az ellenzék kapott a lehetőségen, jöttek a nyilatkozatok, a hírportálok pedig egyre több részletre derítettek fényt. A kormánysajtó azonban csendben volt, egészen délután fél 4-ig; akkor jelent meg ugyanis Szájer József bocsánatkérő közleménye. Négy nappal az ereszkedése után Szájer József így látta a világot:

,,Vasárnap bejelentett lemondásommal levontam a személyes és politikai következtetést. Megkövetem a családomat, kollégáimat, a választóimat. Kérem őket, hogy botlásomat, harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék”.

Láthatóan a központi kommunikációnak sem volt egyéb narratívája, megúszósra próbálták venni a dolgot:

,,Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott Európai Parlamenti képviselői tisztségéről. Az egyedüli helyes döntést hozta meg. Döntését tudomásul vesszük, mint ahogy tudomásul vesszük azt is, hogy bocsánatot kért családjától, a politikai közösségétől és a választóktól.” 

Amikor a Fidesz sem próbált összeesküvés elméleteket gyártani 

Egészen kedd estig tehát senkinek sem jutott eszébe, hogy levadászták volna a valóságban már péntek éjszak megbukott Szájer Józsefet. 

A titkosszolgálati szál olyannyira nem volt még elfogadott a fideszes berkeken belül sem, hogy Hidvéghi Balázs EP-képviselő szerda reggel (december 2-án) a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy megdöbbenéssel és szomorúsággal hallott a történtekről, ugyanakkor hozzátette: nagyra becsüli és tiszteli Szájer József politikai tevékenységét, mert szerinte kimagasló munkát végzett, amit az ellenfelei is elismernek. 

,,Esendő ember. Az vesse rá az első követ, aki bűntelen”

– nyilatkozta párttársáról.

Az eltelt hónapokban viszont már igyekeznek azt a narratívát erősíteni, miszerint az egész kereszténydemokrata politika(i elit) lenne az áldozat, és Szájer József pedig a hős, gerinces férfi, aki vállalta a felelősséget. Mint látjuk,

ez nem igaz, mert a megbukott alkotmányozó inkább elmismásolta volna az egészet, és abban reménykedett, hogy Brüsszelben nem lesz balhé az orgiából, a koronavírus-elleni védekezés érdekében meghozott szabályok semmibevételéből.

Azaz, ha nem szivárog ki Szájer József neve a belgiumi lapokban, valószínűleg ma is épp a kereszténydemokráciáról papolna mondjuk a Bayer-showban. De nem így lett, és a vasárnap nagyot hazudó fideszest kedden utolérte a sánta kutya. 

A valóság átfestése – szivárványos pomponsapkában

Mindenesetre, március végére már profibb volt a kormánypropaganda, és a Szájer-elfogását bemutató videó kapcsán egyből visszatámadtak, és azt próbálták sulykolni, hogy ,,professzionális tv-stáb kísérte a rendőröket Szájer József elfogásakor”, és ezért ,,egyre nyilvánvalóbb a titkosszolgálati akció”

 Az Origo cikkét aztán átvette a fideszes vidéki sajtóhálózat, de a Magyar Nemzet szerint is „véletlenül” tévéstáb jelenlétében állították elő Szájer Józsefet, valamint Pesti Srácok is “micsoda véletlenről” írt. Érdekes, hogy még Schiffer András ex országgyűlési képviselő is ezt a részletet emelte ki az ügyből, holott a flamand VTM televízió honlapján a “Flikken BXL” nevű műsor előzetese jelent meg. A Bargoens produkciós iroda novemberben a brüsszeli rendőrökkel forgatott. Amúgy, aki olvasta a beszélgetés leiratát, láthatta, hogy sem a rendőrök, sem a stáb nem tudta, kit is rejt a pomponos sapka. 

,,Nos, akinek mindez nem egyértelmű és nem ordító manipuláció, az teljesen hülye. Vagy ellenzéki skribler. Ami teljesen mindegy, amúgy…”

– ezzel zárta péntekiMicsoda véletlen! című jegyzetét a már megénekelt Bayer Zsolt, annak a kormányzati médiagépezetnek a dühösembere, aminek a stábjai valóban kéretlenül szoktak megjelenni magánemberek lakása előtt. Nem véletlenül.

(alfahir.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

A nap idézete

204 éve született Semmelweis Ignác Fülöp, magyar orvos, „az anyák megmentője”.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink