180 balesetveszélyes fát vágnak ki a Tisza-parton

A fakitermelést az indokolja, hogy a területen számos csúcsszáradt, beteg és állékonyságát vesztett faegyed van. Az erdőben lévő kb. 3500-3900 db fából mintegy 180-at érinti majd a munka. A terület nem tartozik Natura 2000-es védettség alá – közölte az Ativizig.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Bertalan-híd – árvízvédelmi töltés – vízitelep – Tisza folyó által határolt ingatlanon összesen 8,55 hektár nagyságú erdőterület található. Ezen a területen az ATIVIZIG korábban kijelölte a potenciális veszélyforrást jelentő faegyedeket, majd a szükséges beavatkozások elvégzéséhez benyújtotta az engedélykérést az illetékes erdészeti hatóság felé. Az engedélyt május 5-én kapta meg az igazgatóság, melynek birtokában szerződést kötött a munkák elvégzésére egy erdészeti fakitermelési szakismerettel és gyakorlattal rendelkező vállalkozóval.

Június 5-én helyszíni bejárást tartott a vízügyi igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, melynek során megállapították, hogy az erdőterületen több védett madárfaj is él. Megóvásuk érdekében bizonyos feltételek mellett fogják a munkákat elvégezni. A fahasználati munkák és az ehhez kapcsolódó szállítás nem tarthat napkeltétől napnyugtáig, a teljes munkát a lehető leggyorsabban el kell végezni, hogy a madarak zavarási időszaka a legrövidebb legyen. A fészkekben ülő fiókák védelme érdekében esős, hűvös időben nem lesz munkavégzés.

Az érintett területet látogatók biztonságának megóvása érdekében végzendő fakitermelést – figyelembe véve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület javaslatát – 2020. június 15-én kezdenek el.

A vízügyi igazgatóság a területet felkereső lakosság fokozott elővigyázatosságát kéri a munkálatok befejezéséig.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

67 éve született Máté Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »