240 éve született Makó első történetírója

Szirbik Miklósra a róla elnevezett egyesület emlékezett meg közösségi oldalán.

A Szirbik család a 18. század elején települt Makóra. Szirbik Miklós 1781. április 3-án született városunkban. Tanult Debrecenben, ahol Budai Ézsaiás történelemre és klasszikus nyelvekre oktatta, majd Göttingában teológiai hallgató volt.

1817-ben tért vissza szülővárosába prédikátornak, és egészen haláláig – 36 éven keresztül – becsületesen szolgálta a makói református gyülekezetet. Komoly könyvtárat tartott, amelyből kiderül, hogy európai műveltséggel rendelkezett, értette a német és a latin nyelvet egyaránt. 1829-től egyházmegyei tanácsbíró, majd vármegyei táblabíró lett. Feleségével Soós Lídiával 12 gyermeket neveltek.

Szirbik Mklós rendezte egyháza irattárát és az ott olvasottakra, valamint a saját megfigyeléseire és a szóbeli hagyományokra támaszkodva papírra vetette Makó Várossának közönséges és az abban lévő Reformata Ekklé’siának különös Leírása c. művét. A 223 oldalas kézirat fontos forrása szülővárosa reformkori gazdasági és társadalmi életének.

Szirbik Miklóst 1851-ben, betegsége miatt felmentették hivatala teljesítse alól, de a református közösség gondoskodott róla, meghagyták minden jövedelmében. 1853. október 10-én hunyt el.Szirbik Miklós várostöténete sokáig kéziratban maradt. Először a Csanádvármegyei Könyvtár 6. füzetében, 1926-ban jelent meg nyomtatásban. A bevezető tanulmányt a neves történész – József Attila osztályfőnöke – dr. Eperjessy Kálmán írta. A József Attila Múzeum dr. Tóth Ferenc kezdeményezésére 1979-ben újra kiadta. Szirbk Miklós tanulmánya napjainkban is az egyik legfontosabb helytörténeti mű Makón.

240 éve született Szirbik Miklós, Forgó Géza írásával emlékezünk ráSzirbik Miklós lelkész, városunk első…

Közzétette: Szirbik Miklós Egyesület – Makó – 2021. április 3., szombat

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább olvasom »