300 millió forintot csoportosított át Algyő

A település a legrosszabb forgatókönyvre készül: nem számolnak arra, hogy az iparűzési adóbevételeit elveszi az állam, mint Göd városában, viszont kérdés, mennyi folyik majd be a cégektől. Erre tekintettel új költségvetési koncepció, terv készül, amit jogkörénél fogva hamarosan el is fogadhat a polgármester. Molnár Áron videós bejegyzésben ismertette a költségvetés változásait.

A polgármester elmondása szerint a február végén elfogadott költségvetésben nem láthatták a következő hónapokat. Most a legrosszabb forgatókönyvvel készülnek, igaz, az elmúlt napokban szárnyra kelt híresztelést nem tervezték bele, miszerint hogy súlyosabban érintheti Algyőt egy kormányzati intézkedés. Erről továbbra sincs hivatalos jelzésük. Megvizsgálták a hatályos kormányrendeletet Göddel kapcsolatban, de úgy látják, Algyő nem felel meg a rendeletnek.

Hogy miért pont egy hódmezővásárhelyi hírportálról indult el ez a híresztelés, azt döntse el mindenki maga

– zárta le a gondolatot a polgármester.

Elárulta, hogy az algyői cégek adóbefizetéseivel kapcsolatban jósolni sem tudnak, szeptember végére derül ki. Addig felkészülnek a váratlan eshetőségekre. Bár a polgármesterek döntenek mindenhol, kikérte a képviselők véleményét a költségvetés változtatásairól, így minimális változtatások lesznek az általa ismertetett anyagban. Elsősorban a dologi kiadásokat vizsgálják, a béreket próbálják tartani, de már nem sokáig bírják az önkormányzati tulajdonú cégek, intézmények.

,,A kormányzati segítség korántsem az, amit vártunk és amiben reménykedtünk”

– tette hozzá Molnár Áron.

A 2020-ra átgondolt fejlesztésekből ahol már szerződést kötöttek, azokat befejezik, de ahol nincs, ott felfüggesztik: ilyen az aszfaltozás; a délnyugati lakópark tereprendezése, kertészete; települési fásítást, közvilágítás felújítását visszább veszik; felfüggesztik a játszótér bővítést; a külterületi csatornák karbantartását.

Az Algyő által működtetett intézmények számára nem lesz tartalék; felfüggesztik a vállalkozások támogatási alapját, a gyermektáboroztatási alapot; az ösztöndíj alapot; az egészségügyi alapot és a polgármesteri alapot lefelezik; a beruházás előkészítési alapot csökkentik; gépjárműt nem vesz az önkormányzat, egy ideig nem ad az önkormányzat kamatmentes kölcsönt a lakásvásárlásokra, felújításokra és elmarad a halfesztivál is.

A fentiekkel összesen 305-310 millió forintot tud spórolni az önkormányzat, ennyit tudnak átcsoportosítani. – A fő cél, hogy a lakosság ne sokat érezzen ezekből a változásokból – tette hozzá a nagyközség polgármestere.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink