5,3 milliárd forint elköltése után is Makón és a térségben a legrosszabb az ivóvíz

Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentéséből kiderül, az arzén és az ammónium értéke is magas az ivóvízben a térségünkben. Farkas Éva, Makó polgármestere a mai testületi ülésen elmondta, az ivóvízminőség-javító program határidői a járvány miatt csúsztak, a ,,felelősség pedig mindannyiunké.”

Mucsi Tamás önkormányzati képviselő kérdésére a polgármester kifejtette: a 3,7 milliárdos beruházás 2015-ben műszakilag lezárták, erre utal a város honlapján olvasható közlemény. Sajnos a projekt által elvárt minőséget nem tudták teljesíteni, ami egyébként 3,1 milliárd uniós forrás volt, 600 millió forint kormányzati támogatás. Úgy fogalmazott:

,,a felelősség mindannyiunké.”

Ismertette, mivel hatályos vízjogi engedélyt nem adtak ki, az ivóvíz fogyasztásra nem volt alkalmas, monitoring indult el. Az első szakasz lejárta előtt egy héttel a kivitelező egyoldalúan felmondta a szerződést, ekkor a kormányhoz fordultak, hogy nyújtsanak segítséget a projekt további folytatására. 2019-ben elindult a második és harmadik szakasz, ezeket a KEVIÉP nyerte el. A járványügyi helyzet miatt határidőket módosítottak és ,,különböző akadályok léptek fel”. Farkas Éva január 10-án egyeztetésen vett részt az irányító hatóságnál, hogyan tudják ,,biztonságosan lezárni” a pályázatot.

A Délmagyarországnak a makói városháza azt közölte,

az ivóvízminőség-­javító rendszer lényegében készen van. Egyelőre azért nem működik, mert a kivitelező most végzi a finombeállítást. 

Mint azt megírtuk, 2020 végére az arzén, bór vagy fluorid kifogásoltsággal érintett települések száma tízre csökkent, ebből nyolc közvetlenül Makót érinti (Ferencszállás, Földeák, Kiszombor, Klárafalva, Makó, Makó-Rákos, Maroslele, Óföldeák ) valamint Székkutast és a Békés megyei Nagybánhegyest.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Nem lesz jó idő a héten, visszatér az éjszakai fagy

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.

Tovább »

A nap idézete

551 éve hunyt el Janus Pannonius (magyarosan Csezmiczei János vagy Cesinge János) pécsi püspök 1459-től haláláig, az első név szerint ismert magyar(-horvát) költő és humanista.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink