Az NNK szerint Makón és a környéken a legrosszabb az ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentéséből kiderül, az arzén és az ammónium értéke is magas az ivóvízben a térségünkben.

2020 végére az arzén, bór vagy fluorid kifogásoltsággal érintett települések száma 10-re csökkent. Rossz hír, hogy ebből 9 Csongrád-Csanád megyében van. Íme a lista, ahol a határértéknél nagyobb az arzén:

  • Ferencszállás (Csongrád-Csanád megye)
  • Földeák (Csongrád-Csanád megye)
  • Kiszombor (Csongrád-Csanád megye)
  • Klárafalva (Csongrád-Csanád megye)
  • Makó (Csongrád-Csanád megye)
  • Makó-Rákos (Csongrád-Csanád megye)
  • Maroslele (Csongrád-Csanád megye)
  • Nagybánhegyes (Békés megye)
  • Óföldeák (Csongrád-Csanád megye)
  • Székkutas (Csongrád-Csanád megye)

A webbeteg megállapítása szerint a határérték feletti szennyezettség arzén-felhalmozódáshoz vezet a szervezetben, amelynek döntő szerepe lehet a bőr-, tüdő-, hólyag és veserák kialakulásában. Ilyenkor elhúzódó mérgezés állhat a hátterében, de találkozhatunk akut mérgezés tüneteivel is. Hosszan tartó arzén bevitel esetén olyan mértékű sejtkárosító hatás alakulhat ki, amely mutációkhoz, daganatok kialakulásához vezethetnek. Ugyanakkor bizonyos formáiban mint gyógyszert is alkalmaznak.

A jelentés kitér arra is, közegészségügyi szempontból a nitrit határérték túllépés lehet kockázatos. A nitrit jellemzően a nagy ammónium koncentrációjú nyersvizekből keletkezik. Az ammónium a magyarországi rétegvizekben (elsősorban a Dél-Dunántúlon és az Alföldön) geológiai eredetű, nem emberi tevékenységből származik. Mivel az ivóvízben a nitrit nagy koncentrációja elsősorban a csecsemőkre veszélyes, szükség esetén a csecsemők és várandósok részére a szolgáltatók palackos vizet biztosítanak. A nitrit tekintetében kifogásolt települések száma szerencsére évről évre csökken.

A jelentés megjegyzi, Csongrád-Csanád megyében lakossági panasz egy esetben volt a víz színe és zavarossága miatt. A kivizsgálás a panaszt igazolta, megfelelő intézkedések követően a probléma megoldódott. A megyében ivóvízzel kapcsolatos megbetegedés, járvány nem fordult elő, legionellosis, illetve methemoglobinémiás megbetegedés nem ismert.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Interaktív táblákkal gyarapodott a makói Návay iskola

Tegnap, Mikulás napján 10 darab okostáblát kapott a fenntartótól a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, ezzel lényegében megközelítették a 100 százalékos ellátottságot. A jó hírről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be.

Tovább »

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink