5,3 milliárd forint elköltése után még mindig nem jó az ivóvíz Makón és a térségben

Csongrád-Csanád megye ivóvízminősége kémiai szempontból elmarad az országos átlagtól. Nem megfelelő vízminőséget legtöbbször arzén, illetve esetileg bór, klorit, nikkel és THM határérték túllépése és Enterococcus baktérium jelenléte okozott – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) friss jelentésében. Az anyagban kitérnek az elbaltázott Makó térségi ivóvíz-minőségjavító beruházásra is.

A jelentés szerint a kémiai vízminőségi problémák többsége technológiai beállításokkal megoldódott. Bakteriológiai, mikroszkópos biológiai probléma esetén az üzemeltetők hálózatmosatást, fertőtlenítést végeztek, a beavatkozás hatékonyságát kontroll vizsgálatokkal igazolták.

Továbbra is a megye 15 településén volt szükség átmeneti vízellátásra, annak ellenére, hogy

  • Apátfalva és Nagylak között a távvezeték korábban megépítésre került, azonban az ivóvízellátás fejlesztése a távvezeték működtetésével sem valósult meg teljeskörűen.
  • A székkutasi ivóvízkezelő-technológia továbbra sem üzemel, a lakosság átmeneti ivóvízellátása itt palackozott ivóvízzel valósult meg.
  • Konténeres ivóvízellátás van a Makó térsége Ivóvízminőség-javító Programban érintett településeken, mivel a makói szakaszolt projekt ivóvízminőség-javító technológiája továbbra sem üzemel.
  • Az Apátfalva-Nagylak távvezetéket beüzemelték, így Nagylak ivóvízellátása 2021. évtől az apátfalvi vízműtelepről biztosított.
  • Mindszenten az ivóvízminőség-javító beruházás kivitelezése megvalósult, azonban a technológia műszaki átadás-átvétele még nem történt meg.

Az átmeneti ivóvízellátást minden településen az ivóvíz arzén és/vagy bór tartalma indokolta, határértéket meghaladó fluorid nem volt. A megye területén újonnan megvalósuló beruházás nem volt.

Mint arról többször írtunk, a Makó és térségi, 3,7 milliárd forintos ivóvízminőség-javító programot 2015-ben műszakilag lezárták, ez a mai napig olvasható a város honlapján. A projekt által elvárt minőséget azonban nem tudták teljesíteni, ami egyébként 3,1 milliárd uniós forrás volt, 600 millió forint pedig kormányzati támogatás. A rendszer továbbra sem működik, a csapokból még mindig a régi minőségű víz folyik.

A Délmagyarországnak a makói önkormányzat azt közölte, az eddig elkészült létesítmények (95,14 százalék) üzemeltetési engedélyezési eljárása elkezdődött, amelynek befejezésével átadják azokat az üzemeltető Alföldvíz Zrt.-nek. Azonban a végleges befejezést a társulás és a Nemzeti Vízművek Zrt. közösen, konzorciumi megállapodás keretében tudja megoldani. Sőt,

a megyei napilap szerint a beruházás folytatásához további állami támogatásra lesz szükség.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink