661 millió forint adóssága van a vásárhelyi-makói kórháznak

A Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint augusztus végén 35,6 milliárd forint tartozás halmozódott fel az egészségügyi intézményeknél. A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ 126 millió forinttal növelte adósságát júliusról augusztusra.

Egy hónappal korábban 29,2 milliárd volt a kórházak tartozása. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója szeptember közepén az Országos Járóbeteg Szakellátási konferencián azt mondta: augusztus végén a lejárt tartozások elérték a 43 milliárd forintot. A MÁK adat és a NEAK főigazgatója által említett adat között 7,4 milliárd forint a különbség. Ez pedig abból adódik, hogy az egyetemi kórházak egy ideje kikerültek az adatszolgáltatási kötelezettség alól a modellváltás miatt, így az ő számaik nincsenek benne a MÁK-statisztikában.

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ tartozása 535-ről 661 millió forintra emelkedett, a különbség 126 millió forint. A szentesi kórház tartozása 597-ről 681 millióra nőtt, a szegediről pedig nincs információ, ugyanis az alapítványi fenntartásba került korábban.

Érdekesség, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal adóssága 93 millióról 312 millióra nőtt; a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-Főkapitányságé 121-ről 314 millióra.

A rekorderek

Közel 3 milliárd forintos tartozást halmozott fel a Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, az egy hónappal korábbi 2,7 milliárd forint után. A Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet a június végi 1,7 milliárd forintról 2,1 milliárdra növelte a tartozásainak összegét. De például az Uzsoki utcai kórház 13 millió forintról 6 millióra mérsékelte a tartozásait. A MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) pedig megduplázta és 800 millió forintról 1,6 milliárd forintra ugrott a kifizetetlen számláinak a végösszege.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink