676 millióért bontották el a Makó főépítésze által tervezett dubaji világkiállítás magyar pavilonját

Még 2019 márciusában összesen közel 21 milliárd forintot különített el a kormány a 2020/2021 telére tervezett – majd a Covid miatt egy évvel elhalasztott – Dubaji Expon való magyar részvételre.

Ezt a pénzt nemcsak a szervezésre létrehozott külön cég, az Expo 2020 Nonprofit Kft. költötte el, de a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Kommunikációs Hivatal is ezt a forrást használta. A legnagyobb tétel maga a Makovecz-stílusban készült, faszerkezetes magyar pavilon építése volt, amit Aqua Roots of Hungary névre kereszteltek.

Az Expo 2020 Kft. tavalyi évi beszámolójából kiderül, az egyébként ezüstérmet nyert pavilon bontása kicsivel több mint 676 millió forintba került a magyar adófizetőknek. Vagyis amit lényegében pr-jelleggel majd’ 10 milliárd forintból felépítettek, 676 millióba került eltüntetni – írja az mfor.

Nemcsak a pavilonnak van ma már hűlt helye Dubajban, hamarosan már a cégregiszterben sem lesz nyoma az Expo 2020 Kft.-nek, hiszen a magyar állam végelszámolással megszünteti a céget.

A pavilon tervezője Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Makó főépítésze, Csernyus Lőrinc volt. A Dubaji Világkiállításon felépülő Magyar Pavilon gondolati ívét a makoveczi szellemiség alkotta, egy olyan kettős rétegű faszerkezetű épület, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból állt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »