Ilyen a pásztorok világa

[ad 1]

A pásztorok mindennapjait ismerhetjük meg a József Attila Múzeum ma megnyílt kiállításával. A tárlaton az életforma tárgyi kultúráját nézhetjük meg, de a megnyitóra jutott szellemi is, hiszen Nagy Gábor játszott bőrdudán, valamint felléptek a csanádpalotai Toportyánok.

82460676 14534536

A december 20-ig látható bemutató az élő pásztorhagyományokat mutatja meg, ezt a vidéket ma is jellemzi ez a foglalkozás, életforma. Korábban Békés megyéből egészen Szegedig hajtották az állatokat egyetlen szántatlan területen. Napjainkban fogyóban vannak a legelők, de a pásztorság ezt túlélte és áthozott több dolgot a régi korokból.

– Gazdálkodási sajátosságaira szükség van a mai világban, ami szenved a fenntarthatatlan dolgoktól – jelentette ki Harangozó Imre tanár, néprajzkutató. Mint fogalmazott, ez egy évezredes hagyomány, ami apáról fiúra, anyáról lányra száll. – Bár ezek most kiállítási tárgyak, ez nem egy lezárt múlt, hanem egy élő jelenség – tette hozzá.

Az eszközök között láthatunk olyanokat, amit a tejföldolgozáshoz használnak, ostorokat, kolompokat, csengőket, pásztorbotot és különböző viseleteket.

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink