Ilyen a pásztorok világa

[ad 1]

A pásztorok mindennapjait ismerhetjük meg a József Attila Múzeum ma megnyílt kiállításával. A tárlaton az életforma tárgyi kultúráját nézhetjük meg, de a megnyitóra jutott szellemi is, hiszen Nagy Gábor játszott bőrdudán, valamint felléptek a csanádpalotai Toportyánok.

82460676 14534536

A december 20-ig látható bemutató az élő pásztorhagyományokat mutatja meg, ezt a vidéket ma is jellemzi ez a foglalkozás, életforma. Korábban Békés megyéből egészen Szegedig hajtották az állatokat egyetlen szántatlan területen. Napjainkban fogyóban vannak a legelők, de a pásztorság ezt túlélte és áthozott több dolgot a régi korokból.

– Gazdálkodási sajátosságaira szükség van a mai világban, ami szenved a fenntarthatatlan dolgoktól – jelentette ki Harangozó Imre tanár, néprajzkutató. Mint fogalmazott, ez egy évezredes hagyomány, ami apáról fiúra, anyáról lányra száll. – Bár ezek most kiállítási tárgyak, ez nem egy lezárt múlt, hanem egy élő jelenség – tette hozzá.

Az eszközök között láthatunk olyanokat, amit a tejföldolgozáshoz használnak, ostorokat, kolompokat, csengőket, pásztorbotot és különböző viseleteket.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Küldtek még katonákat a kórházakba

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.

Tovább »

Jobbik: nem lehet senkit sem kötelezni az oltásra!

Meg kell adni mindenkinek a szabad választás lehetőségét, akar-e oltást, vagy sem. A kötelezés helyett a bizalmat kell megteremteni a vakcinák iránt. Az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy számos magyar ember munkanélkülivé váljon, elbocsássák állásából, mert a munkáltatója akarata ellenére oltásra kényszeríti, amit ő nem vállal – fogalmazott a Makói Csípősnek Olasz Lajos.

Tovább »

Második adventi hétvége Makón

Szombaton és vasárnap kézműves vásárt tartanak a Makovecz téren. Vasárnap Keresztúri Léna, a Makói Oltópont vezetője osztja meg ünnepi gondolatait, a koszorút Biró István, görögkatolikus parókus áldja meg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink