Ilyen a pásztorok világa

[ad 1]

A pásztorok mindennapjait ismerhetjük meg a József Attila Múzeum ma megnyílt kiállításával. A tárlaton az életforma tárgyi kultúráját nézhetjük meg, de a megnyitóra jutott szellemi is, hiszen Nagy Gábor játszott bőrdudán, valamint felléptek a csanádpalotai Toportyánok.

82460676 14534536

A december 20-ig látható bemutató az élő pásztorhagyományokat mutatja meg, ezt a vidéket ma is jellemzi ez a foglalkozás, életforma. Korábban Békés megyéből egészen Szegedig hajtották az állatokat egyetlen szántatlan területen. Napjainkban fogyóban vannak a legelők, de a pásztorság ezt túlélte és áthozott több dolgot a régi korokból.

– Gazdálkodási sajátosságaira szükség van a mai világban, ami szenved a fenntarthatatlan dolgoktól – jelentette ki Harangozó Imre tanár, néprajzkutató. Mint fogalmazott, ez egy évezredes hagyomány, ami apáról fiúra, anyáról lányra száll. – Bár ezek most kiállítási tárgyak, ez nem egy lezárt múlt, hanem egy élő jelenség – tette hozzá.

Az eszközök között láthatunk olyanokat, amit a tejföldolgozáshoz használnak, ostorokat, kolompokat, csengőket, pásztorbotot és különböző viseleteket.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés szerdán az egészségügyi törvényen – számolt be az MTI. A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Tovább »

A nap idézete

218 éve született Damjanich János (Jovan Damjanić, Staza, ma Horvátország) honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink