Dr. Buzás Péter még a saját kormánya ellen is kiállt, ha a makói kórházról volt szó

Mint arról a Népszava nyomán beszámoltunk, egy munkaanyag szerint az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó, Makó is érintett lehet. Érdemes felidézni, mi történt 1995-ben, amikor Makó akkori polgármestere, dr. Buzás Péter az MSZP-SZDSZ kormány ellen szólalt fel. Vajon Farkas Éva Erzsébet is kiállna a Fidesz-kormánnyal szemben, ha osztályokat, vagy a kórházat akarnák bezárni Makón?

1995 májusában került napvilágra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elképzelése, mely szerint a megye egészségügyi ellátórendszerének strukturális átalakításának részeként bezárnák a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház–Rendelőintézetet. Ez hatalmas felháborodást váltott ki. Dr. Buzás Péter polgármester mellett tiltakozott a döntés ellen Gazdag János és Gombos András országgyűlési képviselők, a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat és a makói kistérség 16 települése is. Ekkor a Horn-kormány volt hatalmon, mely az MSZP és az SZDSZ koalíciójából jött létre. Tehát Buzás, Gazdag és Gombos is a kormányzópárt tagjai voltak.

A tiltakozás egy főtéri demonstrációban csúcsosodott ki május 17-én, ahol közel háromezren tüntettek a kórház bezárása ellen. Felszólalt többek között az intézmény igazgatója, a megyei közgyűlés elnöke és Buzás is, akik az esemény végén az előzetesen összegyűjtött aláírásokat adták át Gazdag Jánosnak. Jóllehet a kórház nagyobb mértékű ágyszámcsökkentést szenvedett el, a bezárás és teljes osztályok megszüntetését végül elvetették.

————————————————————

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként a tegnapi információkra azt közölte, hogy ,,a kormány előtt ilyen tartalmú előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt.” Igaz, ezt mi és az eredeti cikk sem állította.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink