Dr. Buzás Péter még a saját kormánya ellen is kiállt, ha a makói kórházról volt szó

Mint arról a Népszava nyomán beszámoltunk, egy munkaanyag szerint az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó, Makó is érintett lehet. Érdemes felidézni, mi történt 1995-ben, amikor Makó akkori polgármestere, dr. Buzás Péter az MSZP-SZDSZ kormány ellen szólalt fel. Vajon Farkas Éva Erzsébet is kiállna a Fidesz-kormánnyal szemben, ha osztályokat, vagy a kórházat akarnák bezárni Makón?

1995 májusában került napvilágra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elképzelése, mely szerint a megye egészségügyi ellátórendszerének strukturális átalakításának részeként bezárnák a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház–Rendelőintézetet. Ez hatalmas felháborodást váltott ki. Dr. Buzás Péter polgármester mellett tiltakozott a döntés ellen Gazdag János és Gombos András országgyűlési képviselők, a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat és a makói kistérség 16 települése is. Ekkor a Horn-kormány volt hatalmon, mely az MSZP és az SZDSZ koalíciójából jött létre. Tehát Buzás, Gazdag és Gombos is a kormányzópárt tagjai voltak.

A tiltakozás egy főtéri demonstrációban csúcsosodott ki május 17-én, ahol közel háromezren tüntettek a kórház bezárása ellen. Felszólalt többek között az intézmény igazgatója, a megyei közgyűlés elnöke és Buzás is, akik az esemény végén az előzetesen összegyűjtött aláírásokat adták át Gazdag Jánosnak. Jóllehet a kórház nagyobb mértékű ágyszámcsökkentést szenvedett el, a bezárás és teljes osztályok megszüntetését végül elvetették.

————————————————————

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként a tegnapi információkra azt közölte, hogy ,,a kormány előtt ilyen tartalmú előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt.” Igaz, ezt mi és az eredeti cikk sem állította.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

A nap idézete

77 éve hunyt el Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Tovább »

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink