A nap témája: Megnyitják a határt az idénymunkások előtt, jöhetnek az ukránok, románok, szerbek

Miközben a közmédia sivalkodott, hogy az olaszok migránsokkal oldják meg a mezőgazdasági munkaerőhiányt, Orbán megnyitotta a határokat a vendégmunkások előtt.

„A baloldali olasz kormány migránsokkal oldaná meg az agrárszektor munkaerőhiányát” címmel tolta a bevándorlást – a Kossuth Rádiót forrásként megjelölve – a témára fogékony fideszes szavazók arcába nemrég a hirado.hu. A közmédia rámutatott, a római kormány azzal segítené a mezőgazdaságot, hogy illegális bevándorlókkal pótolná a járványhelyzet miatt kieső mezőgazdasági munkásokat, a menedékkérőknek pedig tartózkodási engedélyt adna.

Nos, arról már bizonyára nem fognak beszámolni, hogy a bérek emelése, a brutális mértékű kivándorlás megfékezése helyett a magyar kormány „megoldása” jó ideje igencsak hasonlatos az általuk kifogásolt olasz-módszerhez. Pontosan ezért érkeztek az elmúlt években hazánkba tízezrével a külföldi vendégmunkások Orbán migránskaravánján, és érkeznek most is.

2017-ben például 24 539-en, 2019 pedig már 60 931-en érkeztek munkavállalási céllal Magyarországra. 60 százalékuk, vagyis 29 378 személy ukrán állampolgárságú. Nagy részük a mezőgazdaságban helyezkedett el, hiszen ott kapóra jött az olcsó munkaerő. A kormány a nyugati bérek helyett továbbra is inkább a keleti melósokat preferálja.

Szerda este ennek megfelelően a Magyar Közlönyben megjelent egy friss rendeletmódosítás, amely a mezőgazdaság munkaerő-problémájára hivatott, amolyan fideszes „megoldást” kínálni:

Megnyitották a határokat, jöhetnek a mezőgazdasági vendégmunkások! Mivel elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni a mezőgazdasági munkákat, a magyar kormány most külföldi vendégmunkások beengedésével igyekszik megoldani az agrárium legégetőbb problémáját

– kommentálta az eseményeket az mfor.hu.

Az agrárágazatban érdekelt munkaadójuknak 48 órával előtte értesítenie kell azt a határátkelőt, ahol majd jönni fognak. Emellé elvileg azonnal két hét csoportos karantént kell biztosítani nekik. Ezalatt rögtön dolgozhatnak már, de az ellátásukat köteles megoldani a munkaadó. A belépéskor elvileg egészségügyi vizsgálatnak is alávetnek a határőrök amelynek során megnézik, hogy felmerül-e koronvírus-fertőzés gyanúja. Akinél úgy ítélik meg, hogy igen, azt visszafordítják.

(zsurpubi.hu nyomán)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »