Ontja a milliárdokat a dohánybiznisz Hódmezővásárhelyen

Rendesen termeli a profitot a dohányboltok ellátásának monopóliuma, amire pályázat nélkül kapta meg annak idején a koncessziós jogot az Országos Dohányboltellátó Kft. – írja a 24.hu.

A társaság 2015-ös megalapítása óta hozza az osztalékot a tulajdonosoknak, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-nek és a megbízható dohánykereskedőnek nyilvánított Tabán Trafik Zrt.-nek. Utóbbi Sánta János, hódmezővásárhelyi vállalkozó érdekeltségébe tartozik, aki a Fidesz dohányipari jogszabályainak fő haszonélvezője, a trafikpályázat legnagyobb nyertese.

A trafikokat áruval ellátó Országos Dohányboltellátónak nem volt rossz év tavaly sem, a forgalma 598 milliárdról 671 milliárd forintra ugrott, és 4,3 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki. Ez hajszállal elmarad ugyan a 2018-as csúcsévben produkált 4,6 milliárd forintos profittól, ezzel együtt a cég 2015-ös fennállása óta összesen

csaknem 16 milliárd forint nyereséget kasszírozott.

Az elmúlt években keletkezett nyereség nagyobb részét, összesen 14,45 milliárd forintot osztalék formájában ki is vették a tulajdonosok.

A 2019-es nyereségből a taggyűlésről készült jegyzőkönyv szerint 4,1 milliárd forint osztalékkivétet hagyták jóvá azzal, hogy áprilisban kell teljesíteni a kifizetést úgy, hogy levonják belőle az év közben átutalt előleget. A mérleghez fűzött kiegészítésből az is kiderül, hogy az évközi közbenső mérleg alapján 2 milliárd forint előleget kaptak a tulajdonosok, de nem az üzletrészek arányában: a 49 százalékos tulaj BAT 500 millió, a Tabán Trafik pedig az 51 százalékos üzletrésze után 1,5 milliárd forintot vehetett fel. Áprilisban tehát további 2,1 milliárd forint érkezett a számlájukra, de azt nem részletezték, milyen arányban osztják el a pénzt.

A dohányboltellátó adózás előtti eredménye 4 milliárd 499 millió forint volt, adózás után 4 milliárd 332 milliót mutattak ki, ezek szerint a nagykereskedelmi mamutcég profitját 167 millió forinttal apasztotta az adóteher. Koncessziós díjat viszont lényegesen többet kellett fizetnie a korábbi évekhez képest: 1 milliárd 262 millió forintot tüntetett fel ilyen címen a társaság, ami a 2018-as évre fizetett 392 milliónak majdnem a háromszorosa.

A cégnél ugyanakkor folytatódott a karcsúsítás, a dolgozók létszáma tavaly újabb 48 fővel csökkent, az átlagos állományi létszám ezzel 642-re fogyatkozott. Két évvel ezelőtt még 722 dolgozót szerepeltettek a mérlegben.

A Tabán Trafikban érdekelt Sánta János 2016-ban került be a 100 leggazdagabb magyar közé, akkor 7,2 milliárdos vagyonnal éppen csak felfért a listára, azóta egyre előkelőbb helyre teszik a rangsorkészítők. Legutóbb a Forbes már 37,5 milliárd forintra becsülte Sánta és családja vagyonát, és ezzel a 47. helyre sorolta a milliárdosok között. Nem csak a dohányboltellátó zárt jó évet tavaly, Sánta többi érdekeltsége sem panaszkodhat:

  • a Tabán Trafik Zrt. 3,279 milliárd forint,
  • a Ventas Coffee Kft. pedig 1,33 milliárd forint.

adózott eredményt mutatott ki.

(24.hu nyomán)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Triplex kerékpártúra indul Makóról

A Makói Természetbarát Sportegyesület jövő hét szombaton (május 25.) rendezi meg a szokásos Triplex kerékpártúráját, Kübekházán és a hármashatáron át Óbébára, és Rábéra. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt várnak reggel, a Hagymaház előtt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink