Vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményeznének Szijjártó Péterrel szemben

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottságához fordul Szijjártó Péter „korrupciós botrányának ügyében” Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke.

Közölte: a szerdai nap folyamán levélben fordult Dr. Hargitai Jánoshoz, a Mentelmi Bizottság elnökéhez, amelyben arra kérte, hogy

a bizottság Szijjártó Péterrel szemben folytasson le vagyonnyilatkozat-tételi eljárást.

Stummer szerint erre azért van szükség, mert a minisztert Szíjj László, a közbeszerzéseket sorra elnyerő Duna Aszfalt tulajdonosának Lady MRD nevű hajóján fotózták le nyaralás közben.

A luxuskormány még válság idején is urizál. A GDP a béka feneke alatt, az infláció az egekben, közben pedig a kormánygép…

Közzétette: Stummer János – 2020. augusztus 26., szerda

Ugyanakkor –mutat rá a jobbikos politikus- nyilvános adatbázisok alapján a hasonló jachtok bérleti díja, amilyenen a miniszter és családja nyaralt, napi tízmillió forint körül van, Szijjártó Péter azonban valószínűleg nem fizetett érte: a luxusjacht kategóriája „pleasure craft”, ami a máltai szabályozás alapján azt jelenti, hogy nem bérbeadható, azt kizárólag csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják, s ha fizetnie is kellett volna, bevallott jövedelméből egyébként sem tudta volna kigazdálkodni egy ilyen luxusnyaralás árát – fogalmazott Stummer.

Ezek mellett a körülmények mellett az ügyre egyetlen értelmes magyarázat van: Szijjártó Péter ezt a sokmilliós utat ajándékba kapta.

Ezzel viszont az a gond, hogy az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja. Utóbbi összeg viszont jóval kevesebb, mint a szóban forgó, valószínűleg ajándékként elfogadott nyaralás ára volt – hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus.

„A miniszter a mai napig nem adott semmilyen magyarázatot arról, hogy miből fizette az utazást, amelyet a fent részletezett okok miatt nem tudott volna magának megengedni, illetve, hogy fogadott-e el ajándékot ezzel kapcsolatban.”

– közölte Stummer János, hozzátéve, Dr. Hargitai János nyilván tisztában van azzal, hogy egy ilyen esetben az általa elnökölt bizottságnak joga és kötelessége is lefolytatni az ilyenkor szükséges vizsgálatot.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »