A nap témája: Az Önkormányzatok Szövetsége szerint Orbán megszorítása csődbe viszi a magyar településeket

Ötpontos követeléscsomaggal reagált a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Orbán Viktornak arra a megszorító bejelentésére, hogy elvonta a településektől a működésükhöz szükséges legfontosabb bevétel, a helyi iparűzési adó felét.

A konzervatív Gémesi György vezette szervezet közleményében kiemelte, a magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán érdemi egyeztetéseket nélkülöző bejelentése.

A hibás válságkezelés és az önkormányzatok ellehetetlenítése elleni tiltakozás a településeinken élő polgároktól kapott közvetlen felhatalmazásból fakadó kötelessége a polgármestereknek – írja a szervezet, akik kiemelik, ebből a forrásból működtetik a közszolgáltatásokat, a közvilágítástól a hulladékkezelésen át az utak karbantartásán keresztül a nagyvárosi tömegközlekedésig, ebből biztosítanak szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátást.

A miniszterelnök statáriális bejelentése tehát a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart, függetlenül attól, kire szavazott az önkormányzati választáson

– hangsúlyozzák.

Az önkormányzatokat, így választópolgárok millióit képviselő plénumokat tömörítő szervezet ötpontos követeléscsomaggal állt elő:

  • Követelik, hogy a kormány az önkormányzati szövetségekkel való megállapodás nélkül semmiféle, az önkormányzatok bevételeit érintő döntést ne hozzon.
  • A január 15-ére kitűzött önkormányzati egyeztetésig az iparűzési adóról szóló döntést függessze fel.
  • Követelik, hogy a kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szemponttól mentes rendszert.
  • Követelik, hogy a kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében.
  • Követelik, hogy a kormány az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »